Redaktionellt

Marta i media (redaktionellt)

De toppar moderaternas riksdagslista

Marta Obminska, första namn då meddelade i våras att hon inte ställer upp för omval.”

Upsala Nya Tidning – lördagen den 20 november via: https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/nu-ar-det-klart-de-toppar-moderaternas-riksdagslista/j8pdvmyl och söndagen den 21 november 2021 på sid. 7.

Bergström (M): “Rätt tillfälle söka mig mot riksdagen”

“I dag har Uppsala läns moderater två riksdagsplatser
som innehas av Marta Obminska och Jessika Roswall.”

Upsala Nya Tidning – fredagen den 16 september 2021 sid. 12 och via: https://unt.se/nyheter/knivsta/artikel/moderata-kommunalradet-kandiderar-till-riksdagen/j8pkg51l .

Brunegård (KD) och avhoppad vänsterpartist kräver kriminalisering av oskuldsoperationer

“Det är i en debattartikel publicerad i Altinget där riksdagens tvärpolitiska nätverk mot diskriminering och våld i hederns namn kräver att operationer kriminaliseras. I nätverket ingår bland andra Gudrun Brunegård (KD), Marta Obminska (M) och Amineh Kakabaveh, partilös men tidigare under många år riksdagsledamot för Vänsterpartiet.”

Hela Östra Småland – fredagen den 2 april 2021. 

Ledamöterna som inte vill bli omvalda – “Jag har tröttnat”

Två centerpartister och två moderata riksdagsledamöter har redan nu meddelat att de inte ställer upp för omval 2022. Medan en moderat kan komma att prova lyckan i en ny valkrets.

Fritidspolitiker
KU-ledamoten Marta Obminska (M) har också planer på att ta “ett riktigt jobb” efter att hon slutar i riksdagen 2022. Men politiken tänker hon inte släppa, utan planerar att ställa upp i valet till kommunfullmäktige i Uppsala för att fortsatt vara fritidspolitiker.

Hon kom in i riksdagen 2010.

– Tre mandatperioder är en ganska stor del av mitt vuxna liv. Det är kanske rimligt att göra något annat. Jag tycker också att tajmingen är rätt. Att säga till i god tid men samtidigt försöka avsluta mitt uppdrag snyggt, säger hon till Altinget.

Vad det blir efter riksdagen har hon inte bestämt sig för. Men hon vet vad det är för typ av jobb hon är intresserad av.

– Jag dras mot näringsliv, organisation, myndighet och civilsamhälle. Sen har jag ganska bra koll på de olika politiska nivåerna i Sverige. Jag har jobbat eller varit ledamot på alla nivåer. Det kanske man kan använda till något, säger hon.”

Altinget – onsdagen den 24 mars 2021 via: https://www.altinget.se/artikel/ledamoterna-som-inte-vill-bli-omvalda-jag-har-trottnat .

Förstanamn ställer inte upp för omval. UPPSALA LÄN

“Moderaternas förstanamn i riksdagen, Marta Obminska, meddelar att hon inte kandiderar för en fjärde mandatperiod. Marta Obminska har suttit i riksdagen sedan 2010 och vunnit de två senaste provvalen till riksdagen i Moderaterna i Uppsala län.
– Om ett och ett halvt år är det val och jag har efter noga övervägande landat i att tiden därefter är mogen för mig att göra någonting annat, säger Marta Obminska.”

Upsala Nya Tidning- onsdagen den 17 mars 2021 på sid. 8.

Tre M-ledamöter kliver av

“Även M-ledamoten Marta Obminska, som sitter för Uppsala län, har bestämt sig för att inte kandidera till omval till riksdagen vid valet 2022.

Hon skriver på sin Facebooksida:

”Efter valet är det dags för mig att ta nästa steg. Alla ovanstående kunskaper, erfarenheter, kontakter och många fina minnen tar jag med mig vidare på min färd. Exakt vad jag ska göra sedan är ännu ett oskrivet kapitel men jag tror att jag kommer att fortsätta arbeta i Uppsala-Stockholm och för en stark huvudstadsregion. Sannolikt med människor, samhällskontakter, kommunikation, ledarskap/organisation/styrelsearbete och/eller juridik”.”

Dagens Opinion – måndagen den 15 mars 2021 via: https://dagensopinion.se/artikel/tre-m-ledamoter-kliver-av/ .

Moderat riksdagspolitiker ställer inte upp för omval

“Moderaternas förstanamn i riksdagen, Marta Obminska, meddelar att hon inte kandiderar för en fjärde mandatperiod i riksdagen.

Marta Obminska har suttit i riksdagen sedan 2010 och vunnit de två senaste provvalen till riksdagen i Moderaterna i Uppsala län.

– Om ett och ett halvt år är det val och jag har efter noga övervägande landat i att tiden därefter är mogen för mig att göra någonting annat, säger Marta Obminska.

Hon hoppas kunna fortsätta att jobba för en stark
huvudstadsregion Uppsala-Stockholm, men i andra
roller än som riksdagsledamot. Exakt vad det innebär
avser Obminska att återkomma till.”

Upsala Nya Tidning – måndagen den 15 mars 2021 via: https://unt.se/nyheter/artikel/hon-staller-inte-upp-for-omval/j86o4g1r och i papperstidningen tisdagen den 17 mars 2021 på sid. 8.

Tre M-ledamöter kliver av

“Även M-ledamoten Marta Obminska, som sitter för Uppsala län, har bestämt sig för att inte kandidera till omval till riksdagen vid valet 2022.
Hon skriver på sin Facebooksida: Efter valet är det dags för mig att ta nästa steg. Alla ovanstående kunskaper, erfarenheter, kontakter och många fina
minnen tar jag med mig vidare på min färd. Exakt vad jag ska göra sedan är ännu ett oskrivet kapitel men jag tror att jag kommer att fortsätta arbeta i Uppsala-Stockholm och för en stark huvudstadsregion. Sannolikt med människor, samhällskontakter, kommunikation, ledarskap/organisation/styrelsearbete och/eller juridik.”

Dagens Opinion – måndagen den 15 mars 2021.

Ett omtumlande år i Älvkarleby kommun

“Sportfiskarnas rop på hjälp får gehör
Dalälven har varit ett av Nordens bästa resmål för sportfiskare, men det kan snart vara slut på det. I dag fångas betydligt färre havsöringar där. Bovarna är enligt sportfiskarna skarven och hägern, då de har blivit för många. I flera år har sportfiskarna vädjat om hjälp. Nu vill riksdagsledamöter från Uppsala län lyfta frågan till nationell nivå. Moderaterna Marta Obminska och Jessika Roswall vill se en uppdatering av förvaltningsplanen för skarv. De vill också att enskilda får rätt att direkt skjuta besvärliga skarvar. Motionen lämnades in i höstas.”

Upsala Nya Tidning- torsdagen den 24 december 2020 via: https://unt.se/nyheter/artikel/ett-omtumlande-ar-i-alvkarleby-kommun/reqqwpxr?fbclid=IwAR1eoKWZvJFKfGS7JGxxUuNRVbtfKoidx4CjQokPepy4aAY1Z3B0hDqcgs4 .

De vill slopa tillståndskravet för att få jaga skarv

“Skarvar är ett enormt problem i många delar av landet, framför allt i Norduppland, Gävle och Norrtälje. Det behövs en brådskande lösning, enligt riksdagsledamöter från Uppsala län som nu lyfter frågan till nationell nivå.”

Upsala Nya Tidning – lördagen den 21 november 2020 på sid. 13 och via: https://unt.se/nyheter/artikel/de-vill-slopa-tillstandskravet-for-att-fa-jaga-skarv/1r02nw9j?fbclid=IwAR37WBXfkEF3vbFSVa4cfS_epHH1O_7LT5nYBF-MHXYBTT1NRkffM8sbQTo .

“Stor lättnad”. Uppsalapolitiker om USA:s nya president

“Marta Obminska (M)
1. Biden känns bättre för relationerna med Sverige och EU och han är mer sympatisk än Trump. Det säger jag trots att Republikanerna är Moderaternas systerparti.
2. Det viktigaste är att USA:s nya ledning ökar säkerheten och stabiliteten i världen, bland annat genom mer samarbete med Nato. USA behöver ta större ansvar för sin roll i världspolitiken och till exempel stärka kampen mot terrorismen.”

Upsala Nya Tidning – söndagen den 8 november 2020 via: https://unt.se/nyheter/artikel/stor-lattnad-uppsalapolitiker-om-usas-nye-president/4lq96edj?fbclid=IwAR0LXyt62nwXCn-Cicz172W42pgjZZnrKlwP-ZFci__JiFHXLSYnYiyGlok .

Politiker kräver lag för att stoppa oljud från bilar

“Upprepad sömnstörning fick Uppsalabon och riksdagspolitikern Marta Obminska (M) att kräva lagändring.”
Upsala Nya Tidning – onsdagen den 7 oktober 2020 via: https://unt.se/lokalt/artikel/politiker-kraver-lag-for-att-stoppa-oljud-fran-bilar/4r1w52kl och torsdagen den 8 oktober 2020 på sid. 6.

Riksmötets öppnande på distans

Marta Obminska, riksdagsledamot för Uppsala län (M), blir intervjuad om riksmötets öppnande på distans, våren och arbetet framåt.

Sveriges Radio P4 Uppland – tisdagen den 8 september 2020 i Morgon med P4 Uppland. Med Christer Engqvist. Cirka kl 9.15 (direktsändning), via: https://p4dela.sverigesradio.se/?id=20639 och i Nyheter P4 Uppland: https://sverigesradio.se/avsnitt/1561833 (kortare).

Inget skydd i grundlagen för public service

“Riksdagsledamoten Marta Obminska har representerat Moderaterna i kommittén. Hon avfärdar att partiet skulle ha några planer på att urholka public service oberoende.
– Vi är för public service och en stark pressfrihet men vi anser att det redan finns en stark tradition igenom tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Vi är noga med det publicistiska oberoendet men vi vill ha ett smalare och vassare public service, säger Marta Obminska till DN.”

Journalisten- onsdagen den 19 augusti 2020 via: https://www.journalisten.se/nyheter/inget-skydd-i-grundlagen-public-service .

Ingen ny lag för tv

“- Vi vill att public service ska vara fritt. Men vi vill inte ha en lag som bestämmer hur de ska vara, säger Marta Obminska i Moderaterna.”

8 sidoronsdagen den 19 augusti 2020 via: https://8sidor.se/sverige/2020/08/ingen-ny-lag-for-tv/ .

Inget grundlagsskydd för public service
“Moderaterna, som är emot att public service oberoende ska skrivas in i grundlagen, menar att det redan finns ett starkt skydd genom Tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Och att oberoendet skulle vara inskrivet i grundlagen skulle också kunna bli något kontraproduktivt, enligt Moderaternas representant i kommittén, Marta Obminska.”
Sveriges Radio Ekot – tisdagen den 18 augusti 2020 klockan 22.00 och via: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7535629 .

Inget grundlagsskydd för public service
“Moderaternas Marta Obminska, som representerat partiet, anser i sin tur att ett grundlagsskydd inte är nödvändigt.
Vi är för public service och en stark pressfrihet men vi anser att det redan finns en stark tradition igenom tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Vi är noga med det publicistiska oberoendet men vi vill ha ett smalare och vassare public service. Då vill vi inte exakt grundlagsfästa hur det ska se ut, säger riksdagsledamoten till DN.”
Nyhetsbyrån TT, Norrbottens-Kuririen Premium, Södermanlands Nyheter Premium (webb) – Östgöta Correspondenten Premium (webb) – Katrineholms-Kuriren Premium (webb) – Västerviks-Tidningen Premium (webb) – Vimmerby Tidning Premium (webb) – Helagotland Premium (webb) – Piteå-Tidningen Premium (webb) – Västerbottens-Kuriren Premium (webb) – Motala & Vadstena Tidning Premium (webb) – Enköpings-Posten Premium (webb) – Folkbladet Premium (webb) – Norrköpings Tidningar Premium (webb) – Norran (webb) – Upsala Nya Tidning Premium (webb) – Norrländska Socialdemokraten Premium (webb) – Eskilstuna-Kuriren Premium (webb) – tisdagen den 18 augusti 2020.

Public services oberoende får inte skydd i grundlagen
“Riksdagsledamoten Marta Obminska har representerat Moderaterna i kommittén. Hon avfärdar tanken att M skulle ha några planer på att urholka public service oberoende.
– Vi är för public service och en stark pressfrihet men vi anser att det redan finns en stark tradition igenom tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Vi är noga med det publicistiska oberoendet men vi vill ha ett smalare och vassare public service. Då vill vi inte exakt grundlagsfästa hur det ska se ut, säger Marta Obminska.”
“Men enligt Marta Obminska (M) skulle skrivningar om public service i grundlagen kunna utnyttjas av odemokratiska krafter.
– En definition som kan se ut som att den skyddar skulle kunna vara det som stjälper public service och gör att en regim kan missbruka public service genom att definiera saklighet och oberoende på ett sätt som vi tycker är odemokratiskt, säger hon.”
Dagens Nyheter – tisdagen den 18 augusti 2020 via: https://www.dn.se/nyheter/sverige/public-service-oberoende-far-inte-skydd-i-grundlagen/ och onsdagen den 19 augusti 2020 på sid. 10.

Marta Obminska kommenterar presidentvalet i Polen

Sveriges Radio Ekot – söndagen den 12 juli 2020 klockan 23.00 och via: https://sverigesradio.se/avsnitt/1529844 .

Riksdagsledamoten försöker hjälpa Uppsalaföretagen

“Trots regeringens uppmaning att statliga hyresvärdar ska föregå med gott exempel har Jernhusen hittills valt att nobba vädjan om sänkt hyra från flera butiker och restauranger i Uppsala.

I en skriftlig fråga riktad till näringsminister Ibrahim Baylan (S) sätter nu riksdagsledamoten Marta Obminska (M) press på regeringen och den statliga hyresvärden.”

Aftonbladet – måndagen den 6 april 2020 via: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/dO14aX/riksdagsledamoten-forsoker-hjalpa-uppsalaforetagen

Ficklampspromenad för en tryggare stad

“Tidigt på fredagskvällen gick ett fyrtiotal personer en ficklampspromenad från Fyristorg i Uppsala. Målet var Gränby, och syftet att sprida ljus och kräva trygghet.” [Marta Obminska yttrar sig.]

Sveriges Radio P4 Uppland – fredagen den 15 november 2019 i radion och via: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=7345485 .

M-ledamot öppnar för att göra det svårare att ändra grundlagar

Riksdagsledamoten Marta Obminska (M) vill att en ny grundlagsutredning tillsätts under den nuvarande mandatperioden. Den senaste grundlagsutredningen tillsattes 2004 och presenterade sitt arbete fyra år senare. Bland annat föreslogs att spärren för personval till riksdagen skulle sänkas till fem procent, att valdagen skulle flyttas till den andra söndagen i september och att Lagrådets förhandskontroll av lagars grundlagsenlighet skulle förstärkas.

Dagens juridik. Legally Yours – tisdagen den 11 juni 2019 via: https://www.dagensjuridik.se/legally-yours-artikel/m-ledamot-oppnar-for-att-gora-det-svarare-att-andra-grundlagar/ .

“Jag blir arg, ledsen och frustrerad”

“En liknande reflektion gör moderaten Marta Obminska. En generell förutsättning för att barn utan vårdnadshavare ska kunna utvisas är att det finns ett ordnat mottagande i hemlandet, påpekar hon. Att utreda det åligger Migrationsverket och det är av stor vikt “att en sådan utredning görs noggrant och avser förhållanden vid själva tidpunkten för återvändandet”, skriver Marta Obminska.”

Upsala Nya Tidning – måndagen den 11 mars 2019 på sid. 6-7 och via: https://www.uppgang.com/nyheter/uppsala/politiker-upprors-over-utvisningsbeslut-5238551.aspx .

Respons

“OM »EN REPUBLIK, TVÅ POLEN«

Mycket bra och viktig artikel om mitt födelseland Polen av Johan Hakelius. Om mordet på borgmästaren Pawel
Adamowicz, kommunismen och undantagstillståndet, splittringen i tidigare Solidaritet, EU och framtiden. Marta Obminska på Twitter.”

Fokus – fredagen den 8 mars 2019 på sid. 4.

Kräver svar om otryggheten

“Vilka åtgärder ska justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) vidta för att unga tjejer i Uppsala ska känna sig trygga i city? Det kräver riksdagsledamoten Marta Obminska (M) svar på.”

Upsala Nya Tidning – söndagen den 3 februari 2019 via: https://www.unt.se/nyheter/uppsala/kraver-regeringsatgarder-for-att-oka-uppsalatjejers-trygghet-5204248.aspx och måndagen den 4 februari 2019 på sid. A8.

Lokala reaktioner på nya statsministern

[…] “Det är nog lite väl optimistiskt att det kommer att komma en flod med propositioner från regeringen nu. Alltså den här överenskommelsen handlar främst om utredningar och där också Vänsterpartiet har sagt att de kommer att fälla regeringen om man realiserar många av dem punkterna som C och L har kommit överens med S och MP om.” […]

Sveriges Radio P4 Uppland, Förmiddag i P4 Uppland, – fredagen den 18 januari 2019 9 minuter in i programmet även via: https://sverigesradio.se/avsnitt/1219322 .

Starka politiska reaktioner i länet på Sjöstedts besked

[…] “Alliansen nationellt har tagit paus tills vidare, så är det. Och i samma andetag vill jag säga att Alliansen i vår region och i flera kommuner både i Uppsala län och i resten av landet är fullt levande.” […]

Sveriges Radio P4 Uppland – onsdagen den 16 januari 2019 Eftermiddag i P4 Uppland och via: https://sverigesradio.se/avsnitt/1219297 1 h 19 min in i programmet.

Fortsatt klarspråk från Konstitutionsutskottet

“Ett första svar kom i dagarna. I det ännu otryckta första granskningsbetänkandet från det nya utskottet, lett av socialdemokraten Hans Ekström och med moderaten Marta Obminska som vice, visas på fortsatt självständighet och integritet. Bland de ledamöter som uttrycker den eniga kritiken finns också Laila Naraghi (S) från Oskarshamn.”

Barometern-OT – lördagen den 5 januari 2018 på sid. 26 och via: http://www.barometern.se/article/uppslutning-bakom-lagradet/ .

Lagrådet sågar allt fler av regeringens förslag

“– Det stämmer att det har skett en viss ökning när det gäller den här typen av kritik, och det är så klart viktigt att upprätthålla kvaliteten i lagstiftningsarbetet och ta Lagrådets synpunkter på stort allvar, säger KU:s vice ordförande Marta Obminska (M) till SR Ekot.

Legally Yours – lördagen den 29 december 2018 via: https://www.legallyyours.se/artikel/lagradet-sagar-allt-fler-lagforslag/

Fler lagförslag får allvarlig kritik av Lagrådet

“– Det stämmer att det har skett en viss ökning när det gäller den här typen av kritik, och det är så klart viktigt att upprätthålla kvaliteten i lagstiftningsarbetet och ta Lagrådets synpunkter på stort allvar, säger KU:s vice ordförande Marta Obminska (M).” […]

“Med anledning av att fler lagförslag får omfattande kritik har Statsrådsberedningen meddelat KU att man nu lägger “ytterligare fokus” på att lagstiftningsarbetet ska hålla hög kvalitet.

– Det är mycket välkommet. Kan man göra mer för att höja kvaliteten i lagstiftningsarbetet så är det mycket bra, säger Marta Obminska.”

Sveriges Radio P1 Dagens eko – lördagen den 22 december 2018: Lunchekot bl a och via: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7119805 .

Ensi vuoden budjetissa ei muutoksia kansallisten vähemmistöjen määrärahoihin

“Kansallisille vähemmistöille on luvassa noin 132 miljoonaa kruunua vuodeksi 2019. Määrärahoihin ei ole tehty muutoksia moderaattien ja kristillisdemokraattien yhteisessä budjetissa.”

Sveriges Radio Sisuradio- tisdag 18 december via: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=185&artikel=7116917

Nu ska yngst och äldst styra ihop i fullmäktige

“Efter att ha praktiserat på riksdagen hos ledamöterna Marta Obminska (M) och Jessika Roswall (M) blev hon sugen att själv testa sina politiska vingar. Trots att pappa Klas Bergström också är moderat och en välkänd politiker i Knivsta var hans inflytande inte huvudanledningen till partivalet.”

I papperstidningen Sigtunabygden/Knivstabygden och Uppsalatidningen – tisdagen den 12 december 2018 på sid. 4 och onsdagen den 13 december 2018 på sid.10 och via bl. a. : https://web.retriever-info.com/go/?p=974922&x=726aa72aee30114edb27692c3b74172c&sa=2016282&a=31424&s=57257&d=0572572018121347ec24208abeb9c9c5e21203293d118a

M: Inför maxtaxa för kyrkan

“Inför maxtaxa i Svenska kyrkan och lagstifta så det blir möjligt att fritt välja församling. Förslagen kommer från moderata riksdagspolitiker som menar att det i dag råder moment 22-situation i beslutsfattandet om kyrkan.

“Man kan tycka att personer med höga inkomster har råd att betala en hög kyrkoavgift och ska fortsätta göra det. Å andra sidan kan resultatet bli att personerna i stället lämnar kyrkan och då får kyrkan inte in några pengar alls från dem.”

Så resonerar fem moderata riksdagsledamöter (Marta Obminska, Ida Drougge, Erik Ottoson, Louise Meijer och John Widegren) då de tillsammans lämnat in en motion för att få till förändringar i Svenska kyrkan. Bland annat föreslår de en maxtaxa för kyrkoavgiften, alltså en gräns för hur mycket avgift en enskild medlem i kyrkan ska kunna betala. I dag får Svenska kyrkan in sina medlemsavgifter via skattesedeln där kyrkoavgiften tas ut procentuellt utifrån vad man tjänar.

Dagen – onsdagen den 5 december 2018 på sid. 6.

Hon är yngst i fullmäktige

“KNIVSTA I höstas var Olivia Bergström förstagångsväljare. Drygt två månader senare tar hon plats i Knivsta kommunfullmäktige.

Praon i åttan kan ha varit avgörande.

Då tillbringade Olivia Bergström och en klasskompis två veckor tillsammans med politiker i riksdagen, landstinget och kommunen. Bland annat fick vi vara med Jessika Roswall och Marta Obminska som sitter i riksdagen i dag, berättar hon. Båda dessa kvinnor företräder Moderaterna, precis som 18-åriga Olivia Bergström. Den här veckan tar hon plats i Knivsta kommunfullmäktige, bara ett par månader efter att hon själv röstade för första gången. ‘Det är viktigt att unga engagerar sig’, säger hon.”

Upsala Nya Tidning – onsdagen den 21 november 2018 på sid. A15 och via: https://www.unt.se/nyheter/knivsta/yngst-i-kommunfullmaktige-5141222.aspx .

15 jurister bland Riksdagens ledamöter

“Marta Obminska Projektledare/Jur kand, vice ordförande Konstitutionsutskottet”

Legally yours – onsdagen den 17 oktober 2018 via: https://www.legallyyours.se/artikel/14-jurister-bland-riksdagens-ledamoter/ 

“Det kliar verkligen i fingrarna”

“Moderaten Marta Obminska är riksdagsledamot sedan tidigare. Nu har hon nominerats till vice ordförande i konstitutionsutskottet, ett förtroendefyllt uppdrag.

– Jag har tidigare suttit i KU och blivit frälst av arbetet där. Jag har en bakgrund som jurist och bland annat jobbat inom regeringskansliet. Alla mina erfarenheter passar in på det här uppdraget. Man förhandlar, gör breda överenskommelser. Det handlar om grundlagsfrågor och mänskliga fri- och rättigheter. Otroligt stimulerande, säger hon.

Hur fick du uppdraget?

– Jag valdes av mitt parti. Jag har jobbat och behandlat människor väl, inte haft siktet inställt på att nå en speciell position, säger Marta Obminska.”

Upsala Nya Tidning – söndagen den 7 oktober 2018 på sid. 6-7 och via: https://www.unt.se/nyheter/uppsala/det-kliar-verkligen-i-fingrarna-5097249.aspx

LEDARE

“Slanten fick avgöra om Moderaterna eller Socialdemokraterna först skulle få välja ordförandeposter i riksdagens utskott. Vann gjorde Moderaternas gruppledare Tobias Billström.” […] “Hur ser det då ut i KU? Den nye ordföranden heter Hans Ekström (S) och till vice ordförande valdes Marta Obminska (M). Och de två har nu uppgiften att vårda arvet från företrädarna.”

Filipstads tidning – fredagen den 5 oktober 2018 på sid. 2 och Nya Wermlands-Tidningen via: https://www.nwt.se/karlskoga-degerfors/kt-ledare/2018/10/05/toppar-de-lagen/ 

Här är utskotten som länets riksdagsledamöter plockade

Konstitutionsutskottet: Marta Obminska (M)

SVT Uppsala – onsdagen den 3 oktober 2018 via: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/har-ar-utskotten-som-lanets-riksdagsledamoter-plockade 

Uppsalapolitiker föreslagen till ordförandepost i KU

“Under tisdagen lade Moderaterna fram sitt förslag till vice ordförande i riksdagens konstitutionsutskott. Valet föll på Marta Obminska (M) som har varit riksdagsledamot för Uppsala län sedan 2010.”

Upsala Nya Tidning – torsdagen den 27 oktober 2018 och fredagen den 28 oktober 2018 på sid. 10 och via: https://www.uppgang.com/nyheter/uppsala/uppsalapolitiker-foreslagen-till-ordforandepost-i-ku-5090142.aspx 

Riksdagsledamot från Uppsala får uppdrag från ministern

Marta Obminska (M) är riksdagsledamot för Uppsala län samt ledamot konstitutionsutskottet. Hon har nu fått i uppdrag av justitieministern Morgan Johansson att ingå i den parlamentariska sammansatta kommitté som ska utreda frågor inom tryck- och yttrandefrihetsområdet.”

24 Uppsala – söndagen den 23 september 2018 via: https://24uppsala.se/riksdagsledamot-fran-uppsala-far-uppdrag-fran-ministern_5f47e3f5 

Riksdagsvalet är färdigräknat – och här är dina riksdagsledamöter/- och här är de valda/De kom in för Moderaterna i riksdagen/Här är de folkvalda i riksdagen/Dina 349

Marta Obminska (M),

Tidningen Härjedalen – söndagen den 16 september 2018 via: https://www.tidningenharjedalen.se/logga-in/riksdagsvalet-ar-fardigraknat-och-har-ar-dina-riksdagsledamoter 

Nerikes Allehanda – söndagen den 16 september 2018 via: https://www.na.se/logga-in/riksdagsvalet-ar-fardigraknat-och-har-ar-de-valda 

Dagens Opinions – måndagen den 17 september 2018 via: http://dagensopinion.se/artikel/de-kom-in-for-moderaterna-i-riksdagen/ 

Alltinget Premium – tisdagen den 18 september 2018 via: https://web.retriever-info.com/go/?s=9581&x=550663b814c8617c2908d02b3d971040&p=974922&sa=2016282&a=31424&d=00958120180918282942387 

Arbetarbladet Premium – fredagen den 21 september 2018 via: https://www.arbetarbladet.se/logga-in/riksdagsvalet-ar-fardigraknat-och-har-ar-dina-riksdagsledamoter 

Dagens Nyheter – söndagen den 23 september 2018 på sid. 18-19.

Nagelbitaren klar – Oscarsson in i riksdagen

“Riksdagsledamöterna från Uppsala län:

Ardalan Shekarabi (S)en

Marlene Burwick (S) (Ny)

Pyry Niemi (S)

Sanne Lennström (S)

Ilona Szatmari Waldau (V) (ny)

Maria Gardfjell (MP) (Ny)

Marta Obminska (M)

Jessika Roswall (M)

Solveig Zander (C)

Lina Nordquist (L) (Ny)

Mikael Oscarsson (KD)

Michael Rubbestad (SD) (Ny)

Paula Bieler (SD)”

Sveriges Radio P4 Uppland – söndagen den 16 september 2018 via: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=7044492 .

Skaraborg avgjorde för Uppsalabo/Kryssen avgörande för Uppsalapolitiker

“I övriga partier skedde inga förändringar under den slutliga rösträkningen.

Här är riksdagsledamöterna från Uppsala län: Marta Obminska (M), Jessika Roswall (M), Solveig Zander (C), Lina Nordquist (L), Mikael Oscarsson (KD), Ardalan Shekarabi (S), Marlene Burwick (S), Pyry Niemi (S), Sanne Lennström (S), Ilona Szatmari Waldau (V), Maria Gardfjell (MP), Michael Rubbestad (SD), Paula Bieler (SD). Dessutom är Uppsalabon Ebba Busch Thor invald i riksdagen på ett mandat från Västra Götalands län.”

Upsala Nya Tidning – söndagen den 16 september 2018 via: http://www.unt.se/val2018/skaraborg-avgjorde-for-uppsalabo-5079117.aspx och måndagen den 17 september 2018 på sid. 14.

Uppsalapolitikerna som tar plats i riksdagen

“Bild: UNT | Omvalda Solveig Zander (C), nyvalda Ilona Szatmari Waldau (V) och omvalda Marta Obminska (M).”

Upsala Nya Tidning – fredagen den 14 september 2018 via: http://www.unt.se/nyheter/uppsala/uppsalapolitikerna-som-tar-plats-i-riksdagen-5077094.aspx

“M är en av valets förlorare”

“Hon står på tredjeplats på riksdagslistan efter Marta Obminska från Uppsala och Jessika Roswall från Enköping. Men när M i Uppsala län nu tappar ett riksdagsmandat ser hon ut att få lämna riksdagen. Om hon inte lyckas kryssa sig förbi någon av sina partivänner, vill säga. Det gäller att få över fem procent av partiets röster och att få fler kryss än någon av de två hon har före sig på listan.”

Upsala Nya Tidning – tisdagen den 11 september 2018 via: http://unt.se/val2018/m-en-av-forlorarna-i-valet-5074742.aspx och onsdagen den 12 september 2018 på sid. 7.

Valserie: Debut

“Följ förstagångsväljarna Hedda, Carro, Elin och Felicia när de söker svaren om valet”. […] “Avsnitt 1: Felicia, Elin, Carro och Hedda ska rösta för första gången. Något som tidigare känts avlägset men som nu är verklighet. För att lära sig mer söker de upp en riksdagsledamot.”

SVT Uppsala Debut – avsnitt 1: Röstens vikt – valrörelsen 2018 via: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/debut 

To jeszcze nie jest Szwecja w ruinie

“NGP rozmawia z Martą Obmińską (39 lat), parlamentarzystką, startującą w wyborach z list partii Moderata w Uppsali.”

Nowa Gazeta Polska – NGP nr 14/2018 (421) 19 sierpnia 2018 på sid. 1-2 via: http://polonica.se/onewebmedia/421.pdf 

Obminska (M): Alla kan växa oavsett bakgrund

“En tro på att alla människor kan växa fick Marta Obminska att engagera sig i Moderaterna. Hör henne i intervjuserien De folkvalda.”

Sveriges Radio P4 Uppland, De folkvalda, tisdagen den 3 juli 2018 och via: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6984569 (hela intervjun 16 min) och https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6984119 (2:01 min),

Dagens opinionsläge och fokus på att många inte har valt parti

Riksdagsledamot Marta Obminska (M) kommenterar.

Sveriges Radio Uppland P4. Med David Ohlsson och Niklas Clarkson  – tisdagen den 26 juni 2018 klockan 15.38 och via: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1102747?programid=3064 (38 minuter in i programmet).

“Övervakningskameror på alla publika platser”

“Fler övervakningskameror. Det är en av de viktigaste åtgärderna för att öka tryggheten i Uppsala enligt Moderaterna.”

[…] “En del förslag lanseras på riksplanet, som skärpta straff för gängrelaterad brottslighet, möjlighet att döma till vistelseförbud i vissa områden och utökad möjlighet till hemlig telefonavlyssning.

– Det finns 5 000 kriminella aktörer och 200 kriminella nätverk. Vi tror att det går att vända den utvecklingen och det behövs kraftfulla verktyg för att göra det, säger Marta Obminska, riksdagsledamot för Moderaterna.

Är hårdare straff avskräckande för den här gruppen?

– Jag vet att Jerzy Sarnecki är skeptisk till hårdare straff. Men det finns kriminologer som har en annan åsikt.”

Upsala Nya Tidning – måndagen den 11 juni 2018 på: http://www.unt.se/nyheter/uppsala/overvakningskameror-pa-alla-publika-platser-5004748.aspx 

Moderaterna: Dömda ska förbjudas vistas i utsatta områden

Marta Obminska och Fredrik Ahlstedt vill ta ett krafttag för att minska gängkriminaliteten i Uppsala.”

Sveriges Radio P4 Uppland – måndagen den 11 juni 2018 via: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6974270 

Polislösningar från ”Uppsalabänken”

“Hur vill riksdagspolitikerna som sitter på ”Uppsalabänken”, som representerar Uppsala län, lösa polisbristen i region mitt? Vi ställde frågan och fick in den här svaren:” […]

Marta Obminska, Moderaterna

För att det ska bli fler poliser i region Mitt behövs en satsning på både poliser och civilanställda. Moderaterna föreslår 10 000 polisanställda i landet. Vår polissatsning är uppemot 6 miljarder kronor större än regeringens.

I Uppsala län skulle den innebära nya 350 polisanställda, varav 180 poliser och 170 civilanställda. Vi föreslår även en betald och reformerad polisutbildning med fler inriktningar, fler vägar till polisyrket, utbildning på fler orter och högre löner med i snitt 3 000 kronor per månad.”

SVT Nyheter Uppsala – måndagen den 14 maj 2018 via: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/polislosningar-fran-uppsalabanken 

Löfven ville i KU inte peka ut någon skyldig

“Statsminister Stefan Löfven (S) anser att han borde ha fått information om it-skandalen tidigare.Men han ville i KU inte peka ut vem som gjort fel. […] Foto: Christine Olsson/TT. Riksdagens konstitutionsutskott (KU) från vänster ledamot Marta Obminska…

Aftonbladet – fredagen den 27 april 2017 via: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/bKB0V5/lofven-svarar-ku-om-transportstyrelsen 

Arbete och syn på arbete

“Hur vi ser på arbete i Sverige – är det en rättighet eller en skyldighet att jobba? Hur ser ni på en medborgarlön? Ny forskning visar också att personer som är arbetslösa ofta får känslan att det är ”deras fel” att de saknar jobb, vad tänker ni om det?”

Debatt mellan Marta Obminska (M) och Agneta Gille (S) i Sveriges Radio P4 Uppland Morgon. 1 h och 11 min in i programmet: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1057168?programid=323

Ge oss långsiktiga spelregler

VÄLFÄRD Företagande inom skola vård och omsorg förväntas bli en av de viktigaste frågorna i valrörelsen. Samtidigt är framtiden för dem som driver företag inom välfärdssektorn osäker då det råder en otrygghet som vilar på en ryckighet gällande politiska beslut och förändringar. För att få mer kunskap om olika välfärdsföretag, deras möjligheter och utmaningar och hur de ser på framtiden besökte vi, tillsammans med riksdagsledamöterna Marta Obminska (m) och Jessica Roswall (m) Ekeby Hälsocenter i Uppsala. Med på besöket var också även Mona Lindström, Grannvård, Erland Olsson, Sofrosyne, Björn Green, Läraskolan och Stina Johansson, CVO.”

Svenskt Näringsliv – fredagen den 16 mars 2018 via: https://www.svensktnaringsliv.se/regioner/uppsala/ge-oss-langsiktiga-spelregler_699127.html 

Klart: Presstödet ska höjas för lokala medier

Sverige Representanter från sju av riksdagens partier skriver på DN Debatt att det statliga presstödet ska höjas från och med den 1 januari 2019. Sverigedemokraterna står utanför.”

Norra Skåne – tisdagen den 13 februari 2018 via: http://www.nsk.se/2018/02/13/klart-presstodet-hojs-for-lokala-medier/ 

Presstödet höjs – mer pengar till lokala medier

“Det statliga stödet för journalistik i underbevakade områden ska höjas, skriver företrädare för sju riksdagspartier på DN Debatt. Sverigedemokraterna står utanför.
”Vårt syfte är att bidra till förutsebarhet samt goda och långsiktiga förutsättningar för granskande journalistik i ett föränderligt medielandskap”, skriver kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) tillsammans med andra partiföreträdare”, inklusive Marta Obminska, riksdagsledamot (M).

Omni – tisdagen den 13 februari 2018 via: http://omni.se/presstodet-hojs-mer-pengar-till-lokala-medier/a/6n3prr 

Presstödet höjs – mer pengar till lokala medier/Presstödet höjs med fokus på lokala medier och innovation

“DN DEBATT 14/2. Vi inför ett nytt stöd för journalistik i områden som är svagt eller inte alls bevakade. Dagens utvecklingsstöd vidareutvecklas med fokus på samarbeten för att möta digitaliseringens utmaningar. Totalt höjs stödet med 20 procent jämfört med dagens presstöd. Det ska gälla från 1 januari 2019, skriver statsrådet Alice Bah Kuhnke och företrädare för sju partier” inklusive Marta Obminska, riksdagsledamot (M).

Dagens Nyheter – tisdagen den 13 februari 2018 via: https://www.dn.se/debatt/presstodet-hojs-med-fokus-pa-lokala-medier-och-innovation/ och onsdagen den 14 februari 2018 på sid. 5.

Hallå där…

“- Att samla Moderaternas landsbygdsnätverk i Uppsala län för upptakt inför valåret. Landsbygdsnätverkets mål är att skapa långsiktiga politiska förutsättningar för företagare inom de gröna näringarna, där kommunen, regionen, riksorganisationen och EU-politiken jobbar mot samma mål. – Partiet säger i sitt partiprogram att de vill stärka äganderätten, en viktig fråga för företagarna på landsbygden, men många politiker i kommunerna behöver mer kunskap om vad de kan göra.
Vilka deltog?
– Ett fyrtiotal personer från länets alla kommuner samt riksdagsledamoten Marta Obminska.”

Land Lantbruk nr 7 – fredagen den 9 februari 2018 på sid. 26.

Här är 2017 års mest lästa artiklar

“Problemen vid Resecentrum och ljusfenomen toppar listan över våra mest lästa artiklar.

24Uppsala.se har funnits sedan januari 2017.
Här är våra mest lästa lokala artiklar under året som var.

2.  Polisen: ”Det här problemet är på riktigt”
Mars”

“Polis: “Det här problemet är på riktigt”

“På torsdagen uttalade sig riksdagsledamoten Marta Obminska (M) att marockanska ensamkommande ungdomarna är ett stort problem i Uppsala. Nu bekräftar Daniel Larsson, kommisarie på Uppsalapolisen, den bilden. ”Det här är på riktigt”, säger Daniel Larsson.”

24Uppsala.se fredagen den 26 januari 2018 via: http://24uppsala.se/2018/01/26/har-ar-2017-ars-mest-lasta-artiklar/ och fredagen den 3 mars 2017 via: http://24uppsala.se/2017/03/03/polis-det-har-problemet-ar-pa-riktigt/ 

Landshövdingen ska tala vid Fadimes grav

“I går hölls en gala på Berns i Stockholm till minne av Fadime. Där utsågs Marta Obminska, moderat riksdagspolitiker från Uppsala, till goodwillambassadör mot hedersförtryck.”

Sveriges Radio P4 – söndagen den 21 januari 2018 via: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6866719 

M centralt vill se en handlingsplan

“Riksdagsledamoten Marta Obminska skriver till UNT att hon “väljer att föra eventuella diskussioner internt. Min inställning är att samarbeta för en valseger med alla förtroendevalda och medlemmar.”/”- Vår biträdande partisekreterare jobbar med frågorna, säger riksdagsledamoten Marta Obminska från Uppsala.”

Upsala Nya Tidning – torsdagen den 11 januari 2018 via: http://www.unt.se/nyheter/uppsala/m-centralt-vill-se-en-handlingsplan-4867668.aspx och fredagen den 12 januari 2018 på sid. 10.

Företagarrådet lägger i en högre växel inför valåret

“Marta Obminska som sitter i Moderata Företagarrådets nationella styrelse poängterar vikten av att möta företagarna på hemmaplan.

– Företagarna utgör sex procent av väljarkåren och har oftast stora nätverk. Det kan handla om anställda, släkt och andra kontakter. Det är mycket viktigt att vi bygger upp och underhåller relationen med företagarna lokalt.”

Medborgaren – #4 2017 på sid. 20 och via: http://medborgaren.se/foretagarradet-lagger-i-en-hogre-vaxel-infor-valaret/ 

Roswall tvåa på M-listan

“Nomineringsstämman beslutade som medlemmarna. Jessica Roswall från Enköping placeras tvåa på M-listan i riksdagsvalet. Före sig har hon Marta Obminska och trea är Ulrika Karlsson.”

Enköpings-Posten – måndagen den 27 november 2017 på sid. 6 och via: http://eposten.se/nyheter/enkoping/roswall-tvaa-pa-m-listan-unt4830045.aspx 

Hon fick flest röster – han föreslås av M/Splittrat parti ska välja en ny ledare

“Under hösten genomförde Moderaterna ett provval inför lördagens nomineringsstämma då listan för valet till kommunfullmäktige nästa år ska spikas. Provvalet vanns av Therez Olsson, ett av partiets två nuvarande oppositionsråd. På andra plats i provvalet kom Marta Obminska, som dock redan tackat ja till att toppa Moderaternas riksdagslista, och på tredje plats kom Fredrik Ahlstedt som ju också han är oppositionsråd i dag och var kommunstyrelsens ordförande innan förra valet.”

Upsala Nya Tidning – torsdagen den 23 november 2017 på sid. A6 och via: http://www.unt.se/nyheter/uppsala/splittrat-parti-ska-valja-en-ledare-4825885.aspx 

Lokal riksdagstrio kan få fortsatt förtroende

“När Moderaterna i Uppsala län på torsdagen presenterade resultatet av nomineringskommitténs förslag till riksdagslista återfanns Jessika Roswall i toppen, som tvåa efter Marta Obminska, men före Ulrika Karlsson, båda från Uppsala”

Enköpings-Posten – fredagen den 10 november 2017 via: http://eposten.se/nyheter/enkoping/lokal-riksdagstrio-kan-fa-fortsatt-fortroende-unt4813544.aspx och lördagen den 11 november 2017 på sid. 6.

Maktstrid att vänta inom Moderaterna

“Resultatet i M:s provval

1. Therez Olsson 136

2. Marta Obminska 103

3. Fredrik Ahlstedt 102″

SVT Nyheter Uppsala – onsdagen den 8 november 2017 via: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/politiska-snackisen-vem-tar-taten-for-moderaterna-i-uppsala 

Moderater vill upprusta riksväg 55

“Tre moderata riksdagsledamöter, Jessika Roswall, Ulrika Karlsson och Marta Obminska, har lämnat in en motion om en upprustning av riksväg 55.”

Ena-Håbo Tidningen – lördagen den 14 oktober 2017 på sid. 4.

Politik. Så ska HD och HFD skyddas från auktoritära politiker

” I sin motion tar en rad moderata riksdagsledamöter med förra justitieministern Beatrice Ask i spetsen upp delar av de förslag som de båda justitieråden tidigare fört fram. Övriga undertecknare är de moderata riksdagsledamöterna Annicka Engblom, Marta Obminska, Lisbeth Sundén Andersson och John Widegren.”

Legally Yours – onsdagen den 11 oktober 2017 via: https://www.legallyyours.se/artikel/sa-ska-hd-och-hfd-skyddas-fran-auktoritara-politiker/ 

Lokala moderater om AKB:s avgång/Uppsalakoppling på två tänkbara efterträdare

Marta Obminska, riksdagsledamot från Uppsala, tycker att det är ledsamt att se Anna Kinberg Batra lämna partiledarposten. Hon har följt AKB:s politiska karriär länge och på nära håll.

– Hon är en väldigt kompetent politiker, säger Marta Obminska, som inte vill värdera om det var rätt av Kinberg Batra att avgå.

Länsförbund efter länsförbund har krävt hennes avgång de senaste dagarna, men inom riksdagsgruppen har stödet varit starkt, enligt Obminska.

– Som jag bedömer det har hon haft fullt förtroende bland oss även om det hörts kritik ibland. Man ska ha klart för sig att hon tog över som partiledare i en tuff tid, både inrikes- och utrikespolitiskt sett.

Marta Obminska vill inte uppge vem hon ser som lämplig efterträdare.

– Jag vill att den formella gången följs när en ny partiledare nu ska väljas. Men det är klart att det krävs en person som har en kort startsträcka och som har brett stöd i partiet.”

Upsala Nya Tidning – fredagen den 25 augusti 2017 via: http://www.uppgang.com/nyheter/uppsala/lokala-moderater-om-akbs-avgang-4736613.aspx och lördagen den 26 augusti 2017 på sid. A8.

Hon blir ny ledamot i konstitutionsutskottet

”Marta Obminska (M) från Uppsala blir ny reguljär ledamot i konstitutionsutskottet.”

24 Uppsala – tisdagen den 27 juni 2017 via: http://24uppsala.se/2017/06/27/hon-blir-ny-ledamot-i-konstitutionsutskottet/ 

Goda företagsfrön ska sås

”På plats för samtal finns förutom Svenskt näringsliv även LRF, Företagarna och ett flertal politiker. Exempelvis Stefan Olsson och Börje Wennberg från Region Uppsala, Marlene Burwick och Fredrik Ahlstedt från Uppsala kommun och riksdagsledamöterna Agneta Gille och Marta Obminska.”

Upsala Nya Tidning – lördagen den 13 maj 2017 på sid. 20.

KIT frågar politikerna i riksdagen

1) gillar du Zara Larsson?

2) Om ja, vilken är din favoritlåt?

”Marta Obminska (M)

”Hej!

1) Ja.
2) Lush Life.”

KIT – torsdagen den 16 mars 2017 via: https://kit.se/2017/03/16/80777/valets-minst-bevakade-fraga-vad-tycker-politikerna-om-zara-larsson/ 

Därför gör vi den här granskningen

”Situationen i Uppsala är allvarlig”. Det är en bild som bekräftats av ledande politiker och lokalpolisen. När 24Uppsala.se intervjuade riksdagsledamot Marta Obminska (M) fick artikeln enorm genomslagskraft, och väckte stor debatt. Artikeln har följts av flera intervjuer med politiker, polisen och allmänheten som nästan uteslutande är överens om att gatubilden har förändrats de senaste åren.”

24 Uppsala – onsdagen den 8 mars 2017 via: http://24uppsala.se/2017/03/08/darfor-gor-vi-den-har-granskningen/ 

Uppsalaborna har ledsnat: ”Vad händer med min stad?”

”24Uppsala har tidigare rapporterat om problemet med ensamkommande ungdomar som begår brott och i många fall är beroende av heroin, ett problem som polisen också har bekräftat. Nyligen gick Riksdagsledamoten Marta Obminska (M) ut med att situationen i Uppsala är allvarlig, något som även centerns Stefan Hanna håller med om.”

24 Uppsala – tisdagen den 7 mars 2017 via: http://24uppsala.se/2017/03/07/uppsalaborna-har-ledsnat-vad-hander-med-min-stad/ 

Polis: ”Det här problemet är på riktigt”

”Nyheter. På torsdagen uttalade sig riksdagsledamoten Marta Obminska (M) att marockanska ensamkommande ungdomarna är ett stort problem i Uppsala. Nu bekräftar Daniel Larsson, kommisarie på Uppsalapolisen, den bilden. ”Det här är på riktigt”, säger Daniel Larsson.”

24 Uppsala – fredagen den 3 mars 2017 via: http://24uppsala.se/2017/03/03/polis-det-har-problemet-ar-pa-riktigt/ 

Uppsalapolisen: ”Det är en oroande utveckling”

Gatubilden i Uppsala är därmed helt annorlunda jämfört med tidigare. En bild som riksdagsledamot Marta Obminska (M) berättade om i en intervju med 24Uppsala.se.”

24 Uppsala – fredagen den 3 mars 2017 via: http://24uppsala.se/2017/03/03/uppsalapolisen-det-ar-en-oroande-utveckling/ 

Riksdagsledamot: ”Situationen är allvarlig”

”Nyheter. Det finns enligt polisen ett nittiotal ensamkommande ungdomar i Uppsala som missbrukar heroin. Personrånen utförs även av marockanska vagabonderande gatubarn”, skriver Marta Obminska, riksdagsledamot (M). Nu vill hon ha svar från inrikesminister Anders Ygeman (S).”

24 Uppsala – torsdagen den 2 mars 2017 via: http://24uppsala.se/2017/03/02/riksdagsledamot-personranen-utfors-av-marockanska-gatubarn/ 

Member of the Swedish Parliament: ”The situation is serious”

”Nyheter. ”There are, according to the police, ninety unaccompanied refugees in Uppsala who abuse heroin. Muggings are also carried out by the Moroccan street children,” writes Marta Obminska, member of the Swedish Parliament (from “Moderaterna”). Now she demands answers from Interior Minister Anders Ygeman (from ”Socialdemokraterna”).”

24 Uppsala – fredagen dne 3 mars 2017 via: http://24uppsala.se/2017/03/03/member-of-the-swedish-parliament-the-situation-is-serious/ 

Gott nytt tuppens år!

”祝愿新的一年将带给华人自由、宽容和幸福!

瑞典国会议员玛尔达·奥敏思格(Marta Obminska)

责任编辑:童景”

Epoch Times – lördagen den 28 januari 2017 via: http://www.epochtimes.com/gb/17/1/27/n8753467.htm 

Riksdagspolitiker om Fadime

”Idag för femton år sedan mördades Fadime Sahindal i Uppsala av sin pappa för att hon inte inordnat sig i släktens hederskultur. Idag uppmärksammas hennes arbete och kamp för kvinnors frihet i Sverige.

Upsala nya tidning publicerar i dag en debattartikel av moderaterna Andreas Norlén från Norrköping och hans partikamrat Marta Obminska från Uppsala.”

Sveriges Radio P4 Östergötland – lördagen den 21 januari 2017 även via: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=160&artikel=6613189 

”Sorgligt och helt oacceptabelt”

”Helt oacceptabelt och sorgligt. Så kommenterar Moderaternas kommunalråd Fredrik Ahlstedt och riksdagsledamoten Marta Obminska torsdagens M-skandal.”

Upsala Nya Tidning – fredagen den 18 november 2016 via: http://www.unt.se/uppland/uppsala/helt-oacceptabelt-och-sorgligt-4443386.aspx 

Clinton- om riksdagen själv får välja

” Inför det amerikanska presidentvalet har DN frågat alla de svenska riksdagsledamöterna vem de hoppas ska bli nästa president, Hillary Clinton eller Donald Trump. Av de 234 ledamöter som svarade på enkäten hoppas 83 procent, 195 personer, att Hillary Clinton blir USA:s nästa president. ”

Dagens Nyheter – onsdagen den 19 oktober 2016 på sid. 12-13.

”Minska regeringens makt över domstolarna” – moderata jurister i riksdagen kräver ändring

”Låt ett domarråd leda domstolsväsendet och låt domstolarna utse justitieråd – i stället för regeringen. Det är två av de förslag som jurister och moderata riksdagsledamöter har lagt fram i en motion för att ”stärka domstolarnas ställning”.”

Dagens Juridik – fredagen den 14 oktober 2016 via: http://www.dagensjuridik.se/2016/10/minska-regeringens-makt-over-domstolarna-moderata-jurister-i-riksdagen-kraver-andring 

”Människors skyddsbehov måste väga tyngre” och ”Svårare att återförenas”

”Marta Obminska (M), riksdagsledamot från Uppsala, röstade ja eftersom hon i likhet med sitt parti anser att Sverige tagit emot väldigt många flyktingar det senaste året och att de praktiska utmaningarna när det gäller integrationen har nått en gräns. På frågan om dessa påfrestningar för det svenska samhället väger tyngre än enskilda människors skyddsbehov svarar hon:

– Jag har stor respekt för att människor på flykt är utsatta, men totalt sett landade jag i ett ja i gårdagens omröstning.

[…]

Hur ser du på att frågan skär genom alliansen i och med att bara Moderaterna röstade med regeringen Löfven?

– Jag är en stor vän av alliansen och respekterar verkligen de som röstade nej, säger Marta Obminska.”

Upsala Nya Tidning – onsdagen den 22 juni 2016 via: http://www.unt.se/uppland/uppsala/manniskors-skyddsbehov-maste-vaga-tyngre-4278794.aspx och torsdagen den 23 juni 2016 på sid. A10.

Stefan Lövens nya smäll mot Romson

”Moderaternas riksdagsledamot Marta Obminska pressade under KU-förhören i dag Stefan Löfven på frågan om varför han inte varit tydlig med att Romson inte är ställföreträdare.”

Expressen – fredagen den 29 april 2016 via: http://www.expressen.se/nyheter/stefan-lofvens-nya-small-mot-romson/ 

M vill ha fler vuxenutbildningar

”Fler utrikesfödda skulle få jobb om kommunen erbjöd fler utbildningar inom bygg och fordon. Det anser Moderaterna som vill se fler vuxenutbildningar i Uppsala län.” […]

”– Gör vi inget åt utanförskapet så finns det en risk att det blir permanent, ­säger Jessica Roswall (M) från Enköping.

Hon och riksdagsledamöterna Marta Obminska och ­Ulrika Karlsson hade med sig ett program för hur utanförskapet ska minskas. De talade om den pågående flyktingströmmen och vikten av att få fler utrikesfödda vuxna ut i arbetslivet.”

Upsala Nya Tidning – måndagen den 23 november 2015 via: http://www.unt.se/uppland/uppsala/m-vill-ha-fler-vuxenutbildningar-3989624.aspx och tisdagen den 24 november 2015 på sid. A8.

Poloniki wręczone

”W Ambasadzie RP w Sztokholmie podczas uroczystego przyjęcia z okazji święta narodowego, 11 listopada, odbyła się uroczystość wręczenia nagród Polonii Szwedzkiej – POLONIKI 2015 przyznawanych przez Nową Gazetę Polską. Nagrody otrzymali: Marta Obmińska – Polka Roku 2015, Ryszard Antoniszczak – Nagroda Artystyczna, Małgorzata Kwiecińska-Järvenson i Małgorzata Packalen-Parkman – Nagroda Specjalna. Dyplomy laureatom wręczał Ambasador RP w Szwecji, Wiesław Tarka.”

Nowa Gazeta Polska – nr 21 (3560) ROK XVII 22.11.2015 på sid. 4. och via: http://www.polonica.se/ 

Vill du driva frågan om en lagstiftning mot rasism?

Marta Obminska (M): – Vi har ju lagstiftning mot hets mot folkgrupp och mot den typen av brott som förekommer nu med mordbränder och liknande. Finns det ändå ett glapp ska man kunna titta på kompletterande lagstiftning. Spontant tycker jag att den lagstiftning som finns ska följas och att straffskalorna ska användas fullt ut. Ibland har man varit lite för slapp.”

Upsala Nya Tidning- måndagen den 2 november 2015 på sid. A7 och via: http://www.unt.se/uppland/uppsala/vill-du-driva-fragan-om-en-lagstiftning-mot-rasism-3956404.aspx 

POLONIKI 2015 – POLKA ROKU. POMÓC INNYM. NGP rozmawia z Martą Obminską.

Nowa Gazeta Polska – nr 19 (358) ROK XVII 25.10.2015 på sid. 7.

”Överraskande och kul”

”Uppsalabon Marta Obminska, riksdagsledamot (M), har utsetts till Årets polack/polska i Sverige av tidningen NowaGazeta Polska.

– Jag är överraskad och väldigt glad, säger Marta Obminska.”

Upsala Nya Tidning – tisdagen den 20 oktober 2015  på: http://www.unt.se/uppland/uppsala/overraskande-och-kul-3935089.aspx och lördagen den 24 oktober 2015 på sid. A12.

På nytt jobb

”Therez Olsson är nytt kommunalråd (M) i Uppsala efter Marta Obminska som gått till riksdagen.”

Dagens Samhälle – torsdagen den 17 september 2015 på sid. 26.

Uppsala får ett nytt kommunalråd

”Moderaten Therez Olsson utsågs på måndagskvällen av Uppsalas kommunfullmäktige till nytt kommunalråd efter Marta Obminska, som gått till riksdagen.”

Dagens Opinion – tisdagen den 8 september 2015 på: http://www.dagensopinion.se/nyttjobb/uppsala-f%C3%A5r-nytt-kommunalr%C3%A5d 

Ny moderat tar plats i Uppsala/Nytt M-råd på plats i Uppsala  

”Therez Olsson blir nytt kommunalråd för moderaterna i Uppsala kommun. Kommunfullmäktige sade ja till utnämningen under måndagens fullmäktigemöte. Hon efterträder kommunalrådet Marta Obminska som går in och jobbar heltid i riksdagen där hon tidigare suttit.”

Upsala Nya Tidning – måndagen den 7 september 2015 på: http://www.unt.se/uppland/uppsala/ny-moderat-tar-plats-i-uppsala-3869814.aspx och tisdagen den 8 september på sid. 6.

Nytt M-kommunalråd i Uppsala kommun

”Therez Olsson övertar posten som kommunalråd då Marta Obminska lämnar kommunen för riksdagen.”

SVT Uppsala – måndagen den 7 september 2015 på: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/uppsala/nytt-m-kommunalrad-i-uppsala-kommun .

”Vi har börjat skissa på en idé”

”Kommunalrådet Marta Obminska (M) melar att det är för tidigt att uttala sig om planerna då de varken har beretts eller beslutats om.”

Upsala Nya Tidning – fredagen den 7 augusti 2015 sid. A8 och via: http://www.unt.se/asikt/debatt/kvaliteten-i-fokus-3787317.aspx .

Politikerna i Almedalen i het debatt om skolan

”POLITIK. Det blev en intensiv debatt mellan Uppsalapolitikerna i 24UNT:s sista direktsändning från Almedalsveckan. Skola och ekonomi stod på agendan.”

Upsala Nya Tidning/24UNT – fredagen den 3 juli 2015 – hela debatten via: http://unt.se/24unt/?clip=3796846 .

Upsala Nya Tidning – fredagen den 3 juli 2015 – artikel via: http://www.unt.se/uppland/uppsala/het-skoldebatt-i-almedalen-3795636.aspx och lördagen den 4 juli 2015 på sid. A8.

Vad gör du i sommar?

”Marta Obminska, 35 år, kommunalråd (M), Centrum. Jag och min familj njuter av den polska kusten, åker till Astrid Lindgrens Värld och på ett läger utanför Helsingborg. När vi är i Uppsala så åker vi Lennakatten till Fjällnora, går till Pelle Svanslös park och äter picknick i Hågadalen.”

Uppsala-Tidningen – nummer 27-31 2 juli-5 augusti 2015 på sid. 36.

Kommunalrådet svarar på hur hennes Almedalsvisit gagnar kommuninvånarna i Uppsala.

SVT Uppsala Nyheter – torsdagen den 2 juli 2015: http://www.svtplay.se/klipp/3076984/marta-obminska-m .

Hon tar över efter Per Bill/Obminska efterträder Bill

”Marta Obminska (M) blir ny riksdagsledamot för Moderaterna i Uppsala län efter att Per Bill lämnade stolen för att bli landshövding i Gävleborg. Därmed slutar Obminska som kommunalråd i Uppsala län.

– Jag värdesätter erfarenheterna från mitt uppdrag som kommunalråd och vikarierande gruppledare i Uppsala kommun, säger Marta Obminska i ett pressmeddelande på Moderaternas hemsida.

– Som riksdagsledamot kommer jag att ha nytta av dessa och uppdraget utökas till att återigen arbeta med hela vårt län.”

Upsala Nya Tidning – onsdagen den 1 juli 2015 via: http://www.unt.se/uppland/uppsala/hon-tar-over-efter-per-bill-3793367.aspx och torsdagen den 2 juli 2015 på sid. A6.

Obminska efterträder Bill i riksdagen

”Marta Obminska blir moderaternas nya riksdagsledamot för Uppsala län.”

Sveriges Radio P4 – onsdagen den 1 juli 2015 via: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6202721 

Obminska (M) till riksdagen

”Moderaten Marta Obminska återvänder till riksdagen i september. Hon har vikarierat som gruppledare i Uppsala för Fredrik Ahlstedt som nu är tillbaka efter pappaledigheten.

Marta Obminska ersätter Per Bill som blir landshövding i Gävleborgs län.

– Det känns mest bra och positivt. Jag trivs väldigt bra i riksdagen, men det var inget självklart val. Jag trivs väldigt bra i kommunen också och kommer att fortsätta i fullmäktige. Jag har suttit där sen 2002 och släpper det inte, säger hon.”

SVT Uppsala Nyheter – onsdagen den 1 juli 2015 via: http://www.svtplay.se/video/3072642/uppsala/uppsala-1-7-18-10 och http://www.svt.se/nyheter/regionalt/uppsala/obminska-m-till-riksdagen 

Uppsala gillas av Uppsalarna – men kan bli bättre

”– Det är roligt och inspirerande att så många har svarat på enkäten och att många dessutom har en ljus bild av framtidens Uppsala, säger kommunalrådet Marta Obminska (M).”

SVT Nyheter Uppsala – tisdagen den 23 juni 2015 via: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/uppsala/uppsala-gillas-av-uppsalarna-men-bra-kan-bli-battre 

Uppsala måste sänka kostnaderna

”Marta Obminska (M), kommunalråd, poängterar liksom Burwick vikten av att få kontroll på kostnaderna:

– 2014 ökade kommunens kostnader med 2,4 procentenheter, det innebar ett brott i den trend som fanns även före 2006 då Alliansen tog över makten i kommunen. Enligt bokslutsprognosen ligger kostnadsökningen nu på 4,7 procentenheter, säger Marta Obminska.

Oppositonen röstade liksom majoriteten för en nedläggning av Bolandgymnasiet som ett led i att få kontroll på kostnader, men Obminska säger att arbetet med att få kontroll på ekonomin måste vara långsiktigt:

– Därför är det illa att nämnderna inte kommer att få något budgetbeslut för 2016 att förhålla sig till i sina planeringar förrän i september. Det är en mycket olycklig försening med två månader.”

Upsala Nya Tidning – måndagen den 15 juni 2015 på sid. A7 och http://www.unt.se/uppland/uppsala/uppsala-maste-sanka-kostnaderna-3781573.aspx 

Tre naiva direktörer

”Mohamad Hassan, och Moderaternas Marta Obminska har tagit tydligt avstånd.”

Upsala Nya Tidning – lördagen den 13 juni 2015 på sid A4 (ledarsidan) och via: http://www.unt.se/start/tre-naiva-direktorer-3770829.aspx 

Hanna (C) vill se samarbete med SD

Det samma gäller för Marta Obminska (M), kommunalråd. Hon kan inte tänka sig att bjuda in SD till förhandlingar även om hon betonar att Stefan Hanna och de före detta direktörerna inte skriver detta explicit i debattartikeln i DI.

– Moderaterna delar inte SD:s värderingar när det gäller integration och flyktingfrågor. Bortsett från det så står vi långt ifrån varandra även i andra frågor, säger Marta Obminska.

Hon anser inte att decemberöverenskommelsen är optimal, men är inte beredd att riva upp den till priset av att inleda samarbete med SD.”

Upsala Nya Tidning – fredagen den 12 juni 2015 på: http://www.unt.se/uppland/uppsala/hanna-c-vill-se-samarbete-med-sd-3770204.aspx 

Kommunalråd vill ställa kvalitetskrav på privatförskolor

”Marta Obminska, moderat kommunalråd, håller med om att det var allvarliga problem på den här privat ägda förskolan, men säger också så här:

– Jag ser spontant inte jättestora risker generellt sett med privata förskolor. Om man titta på föräldraenkäterna så har föräldrar till barn som går på privata förskolor generellt sätt faktiskt varit lite nöjdare med kvaliteten, säger Marta Obminska (M).”

Sveriges Radio P4 Uppland – onsdagen den 13 maj 2015 även via 1) längre inslag efter 44 min 18 sek: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/545670?programid=3064 och 2) kortare inslag: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6165133 .

Wizyta delegacji Polonii w Muzeum Emigracji w Gdyni

”To jest super. To będzie bardzo emocjonalne miejsce. Dobrze, że będzie się pokazywać historię Polaków za granicą, z której możemy być dumni” – powiedziała PAP 35-letnia Marta Obminska, która od jesieni 2014 r. jest wiceburmistrzem miasta Uppsala w Szwecji, a wcześniej zasiadała w parlamencie szwedzkim.

Obminska pochodzi z Sopotu. Wyjechała z Polski z rodzicami, w wieku pięciu lat. Ma dwójkę dzieci: 5-letnią córkę i o dwa lata młodszego syna. Jej mąż jest Szwedem. ”Mówi trochę po polsku, kocha golonkę i uznaje to, że ja rozmawiam po polsku z dziećmi” – podkreśliła Obminska.”

PAP/bl a Gazeta Wyborcza torsdagen den 30 april 2015 via ex: http://wyborcza.pl/1,91446,17844305,Wizyta_delegacji_Polonii_w_Muzeum_Emigracji_w_Gdyni.html#ixzz3Z9h9sCM7

Kommunalråd firar exilpolacker

”Polens nationaldag är den 3 maj – dagen innan inträffar exilpolackernas nationaldag. Kommunalrådet och exilpolacker Marta Obminska (M) är specialinbjuden till Warszawa för att fira, bland annat med landets utrikesminister.”

Upsala Nya Tidning – onsdagen den 29 april 2015 på sid. X.

Beslut taget: Bolandsgymnasiet och GUC läggs ned

”Det vi skulle velat göra annorlunda är att ha mer pengar till samordning av lärlingsutbildning och att man ska få fortsätta åka till utlandsskolor”, säger Marta Obminska, andre vice ordförande i utbildningsnämnden (M).

SVT Nyheter Uppsala – onsdagen den 22 april 2015: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/uppsala/beslut-taget-bolandgymnasiet-och-guc-laggs-ned 

Oppositionen stöttar nedläggning av gymnasieskolor

”– Vi skulle givetvis vilja slippa nerläggning av någon skola och utbildning, men vi är alla eniga om att detta behövs, säger Marta Obminska, kommunalråd och andre vice ordförande i utbildningsnämnden (M).

[…] Marta Obminska menar dock att det finns positiva saker med en flytt av utbildningar från bland annat Bolandgymnasiet till Jällagymnasiet.

– Bolandsgymnasiet har haft övervägande killar och Jällagymnasiey övervägande med tjejer. Det blir bättre dynamik om man blandar de olika grupperna. Dessutom kan det ge Jällagymnasiet en ny profil och locka fler elever till utbildningarna där, säger Marta Obminska (M).

Målet med nedläggningen av gymnasieskolorna är att få bort de 1400 platser som står tomma. Enligt Marta Obminska kommer dock inga fler gymnasieskolor tvingas att läggas ner.

– Den information jag har fått är att detta är de enda nerläggningarna som kommer att göras. Förhoppningsvis kommer vi sedan gå plus minus noll så att vi kan börja prata om satsningar i stället för nerskärningar, säger Marta Obminska, kommunalråd och andre vice ordförande i utbildningsnämnden (M).”

Upsala Nya Tidning – måndagen den 13 april 2015 på: http://www.unt.se/uppland/uppsala/oppositionen-stottar-nedlaggning-av-gymnasieskolor-3680559.aspx och tisdagen den 14 april 2015 på sid. [X].

Oppositionen svarar om kostnaderna

”Marta Obminska (M) sitter som andre vice ordförande i utbildningsnämnden.

Vad anser ni i oppositionen om att öppna Brantingsskolan igen?

–Det finns inget officiellt förslag om att öppna Brantingsskolan än men jag ställer mig inte främmande för den lösningen. För att kunna svara exakt måste jag få se alla alternativ som rör Brantingsskolan först.

Förut var ju alliansens hållning att Brantingsskolan skulle rivas och att det skulle byggas bostäder där, har ni ändrat er?

– Det finns förslag där det blir en mix med både nya bostäder på området och en funktionell skola. Jag måste få se underlaget till beslut innan jag uttalar mig i frågan.

Är det rimligt att lägga 4,6 miljarder kronor på skolfastigheter i Uppsala till 2018, har vi råd?

–Vi har haft ambition att lägga drygt fyra miljarder kronor redan sedan tidigare, det finns inget självändamål att lägga så stora summor men det är vad som kan krävas tror jag. Det viktigaste är att kunna erbjuda en god arbetsmiljö för både lärare och elever även i framtiden. Nu ska vi i nämnden gå igenom skola för skola.

Finns det tydliga politiska skiljelinjer mellan er i alliansen och majoriteten i era prioriteringar?

–Nej inte i den här frågan som det ser ut nu.”

SVT Uppland- torsdagen den 9 april 2015 på: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/svtuppland/brantingsskolan-kan-fa-nytt-liv#./oppositionen-svarar-om-kostnaderna-1?&_suid=142856654446106740753336277885 .

Politiskt bråk om Kajans friskola

”Det råder just nu stor oro bland föräldrar till barn som går på Kajans friskola i Uppsala. Orsaken är utbildningsnämndens kommande budget som kan innebära nedskärningar på skolan.”

SVT Uppland – måndagen den 23 mars 2015 klockan 19.15 och via: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/svtuppland/politiskt-brak-om-kajans-friskola .

Oppositionen kritisk till neddragningar i skolan

”Den borgerliga alliansen i Uppsala anklagar nu den rödgröna majoriteten för att skära ner stödet till barn med funktionsnedsättning i skolbudgeten för i år.”

Sveriges Radio P4 – fredagen den 20 mars 2015 även via: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6122443 .

Ebba Busch Thor tar över efter Göran Hägglund

”Det är väldigt kul att vår kollega från Uppsala blir partiledare för vårt systerparti Kristdemokraterna”, säger Marta Obminska.

SVT Uppland – fredagen den 13 mars 2015 klockan 19.15 och via: http://www.svtplay.se/video/2755906/svt-uppland/svt-uppland-13-3-19-15 .

Så svarar Uppsalas politiker

”Marta Obminska (M)

Vad tycker du att myndigheterna ska göra i frågan om tiggare?

– Det är viktigt att kommunen har ett barnperspektiv, därför har EU-migranterna tillgång till familjecentraler med öppen förskola och pedagog via dagcentret. Jag vill att kommunen även fortsatt ska hjälpa de här personerna att söka arbete. Att tigga är ovärdigt. EU måste se till att de pengar som avsatts till gruppen i deras hemländer också används.

Tiggare har blivit en ­vanligare syn i Uppsala under de senaste åren. Har din syn på tiggare förändrats?

– Nej.

Brukar du ge pengar till ­tiggare?

– Jag har gett mat och kläder men inte pengar. Jag ger pengar till organisationer i stället.”

Uppsala Nya Tidning – tisdagen den 10 mars 2015 på sid A7 och via: http://unt.se/uppland/uppsala/uppsalas-politiker-om-tiggarna-3624505.aspx .

Kommunen planerar för år 2050

”En ny plan för Uppsalas utveckling fram till år 2050 ska tas fram. Nu uppmanas Uppsalaborna ge sina visioner om stadens framtid.” […]

”– Det är jätteviktigt att få del av kommuninvånarnas synpunkter om stadens och landsbygdens utveckling, säger Marta Obminska (M), kommunalråd.”

Upsala Nya Tidning – tisdagen den 3 mars 2015 på: http://www.unt.se/uppland/uppsala/kommunen-planerar-for-ar-2050-3623046.aspx .

Obminska tar över som gruppledare för Moderaterna i Uppsala kommun

”Moderaten Fredrik Ahlstedt, som fram till nyligen var Uppsalas kommunstyrelseordförande, ska ta föräldraledigt.”

Sveriges Radio P 4 Uppland – måndagen den 19 januari 2015 även via: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6071628 .

Åsikterna går isär om privat vård

”Så här säger Moderaternas kommunalråd i Uppsala Marta Obminska.

– Att göra vinst kan vara bra. Men det handlar om man tar ut vinsten själv. Eller om man till exempel återinvesterar vinsten, satsar på kompetensutveckling för personal, anställer fler, köper in utrustning eller samlar ihop en buffert för framtiden. Det är skillnad för mig. Men jag tycker att en procent i utdelning inte låter mycket, säger Marta Obminska (M).” […]

”– Jag tycker det är tråkigt att deras fokus är driftsform, i stället för att se till de som bor där och kvalitén, säger Marta Obminska (M).”

Sveriges Radio P4 Uppland – fredagen den 9 januari 2015 även via: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6063141 .

Utbildning och kunskap en förutsättning för ledarskapet (om Moderatkvinnornas ledarskapsutbildning Aktion MKF)

”- Utbildningen är en fantastisk möjlighet, en välorganiserad topputbildning i fårgor som är relevanta och viktiga för kvinnliga politiker. Samtidigt är nätverket med kvinnor från hela Sverige, som ofta har liknande erfarenheter, mycket värdefullt, säger Marta.”

Moderatkvinnornas Magasin – #4 2014

Nya ledamöter i nämnderna/Kommunalråd byter plats

”Marta Obminska (M) tar plats i utbildningsnämnden och Mohamad Hassan blir andre vice ordförande i socialnämnden.”

Upsala Nya Tidning – tisdagen den 16 december 2014 på sid. A6 och på: http://www.unt.se/uppland/uppsala/kommunalrad-byter-plats-3514873.aspx .

Alliansens nya laguppställning

”Flera toppnamn byter ansvarsområden när man går över till att vara i opposition.”

Upsala Nya Tidning/24UNT – måndagen den 15 december 2014 via: http://www.unt.se/24unt/?clip=3516490 .

Ny chans för politikerna

Marta Obminska, i dag kommunalråd i Uppsala, har förstått det som att partiet kommer att använda samma lista som till förra valet. Hon har ännu inte funderat över vad hon skulle göra om hon blev invald.

– Jag har inte tänkt mer på det än att jag kommer vara ute på gator och torg och kampanja. Det primära för mig är att Alliansen vinner. Om det sedan skulle råka generera fler mandat så vore det bra. Men det är något vi får lösa då, säger hon.”

Upsala Nya Tidning – fredagen den 5 december 2014 på sid A6 och på: http://ironmaiden.unt.se/uppland/uppsala/politiker-far-en-andra-chans-3497615.aspx .

Minskad rätt till lön utan arbete

”Före detta riksdagsledamoten Marta Obminska (M) hade rätt till lika mycket ersättning som” […]”, men får nu ett nytt jobb som oppositionsråd i Uppsala kommun.”

Upsala Nya Tidning – fredagen den 21 november 2014 på sid. A6-A7 och på: http://www.unt.se/uppland/uppsala/minskad-forman-for-avgaende-riksdagsledamoter-3452345.aspx .

Inflyttning i dag – ut igenom om en månad

”Uppsalas tre nya kommunalråd Marta Obminska (M), Rickard Malmström (MP) och Caroline Andersson (S) var första dagen på nya  jobbet i Stadshuset, med nytt rum och nya kollegor.”

Upsala Nya Tidning – tisdagen den 4 november 2014 på sid. A10.

Fortsatt samlad allians

”På måndagen utsågs kommunstyrelseledamöter och kommunalråden presenteras. Oppositionen får fyra heltidstjänster för kommunalråd, vilka delades på fem presenterades: Fredrik Ahlstedt (M), Marta Obminska (M), Mohamad Hassan (FP), Stefan Hanna (C) och Ebba Busch Thor (KD).”

Upsala Nya Tidning – tisdagen den 28 oktober 2014 på sid. A8 och http://www.unt.se/uppland/uppsala/fortsatt-samlad-allians-3436741.aspx .

M:s nya kommunalråd om vägen till politiken

Upsala Nya Tidning/24 UNT – lördagen den 25 oktober 2014 via: http://www.unt.se/24unt/?clip=3433880

Obminska blir kommunalråd

”Marta Obminska (M) efterträder Cecilia Forss (M) som moderat kommunalråd, det står klart sedan moderaterna nominerat kandidater till kommunledningen. Marta Obminska har suttit i riksdagen, men växlar nu in på det kommunala spåret.”

Jannes Nya Blogg – onsdagen den 22 oktober 2014 på: http://jannesnyablogg.blogspot.se/2014/10/obminska-blir-kommunalrad.html

M i Uppsala: Forss ut – Obminska in

”Nu är det klart vilka Moderaterna i Uppsala vill se som kommunalråd i opposition efter valet.” […] ”Som nytt kommunalråd föreslås den tidigare riksdagsledamoten Marta Obminska.”

SVT Uppland – onsdagen den 22 oktober 2014 även via: http://www.svtplay.se/video/2419797/svt-uppland/22-10-19-15 och http://www.svt.se/nyheter/regionalt/svtuppland/m-i-uppsala-forss-ut-obminska-in 

Nytt kommunalråd för M i Uppsala

”Nomineringarna föll på nuvarande kommunalråd Fredrik Ahlstedt och nytillskottet Marta Obminska, som tidigare suttit som riksdagsledamot.” […]

”Cecilia Forss […] känner sig nöjd med fullmäktigegruppens val av efterträdare.

– Jag har följt henne länge och vi har haft ett mycket givande samarbete. När hon säger att hon månar om välfärden, så menar hon verkligen det.

Marta Obminska har suttit i kommunfullmäktige i 14 år på sidan av sin tjänst som riksdagsledamot och har bott i Uppsala sedan 1985. Hon tycker att det är smickrande att få efterträda Cecilia Forss.

– Det var hon som drog in mig i politiken, så det är symboliskt fint att jag efterträder henne, säger Marta Obminska.

Hon menar att Moderaterna nu måste analysera valresultatet och sedan tänka till hur de på bästa sätt ska bilda en stark opposition. För Marta Obminska är skolan och vården några av de viktigaste frågorna att ta tag i för att Moderaternas politik ska utvecklas.

– Jag ska försöka prioritera upp omsorgsfrågor och skolfrågor. Min styrka är att jag vågar ta i de här lite mjukare frågorna. Jag känner också en stor revanschlust inför valet 2018.”

Upsala Nya Tidning – onsdagen den 22 okotober 2014 på: http://www.unt.se/uppland/uppsala/nytt-kommunalrad-for-m-i-uppsala-3427775.aspx och torsdagen den 23 oktober 2014 på sid. A6.

M i Uppsala vill se Ahlstedt och Obminska som kommunalråd

”Nu är det klart vilka Moderaterna i Uppsala vill se som kommunalråd i opposition efter valet.” […] ”Men de föreslår även att nytillskottet Marta Obminska – tidigare riksdagsledamot – gör honom sällskap som kommunalråd i opposition.”

Sveriges Radio P4 Uppland – onsdagen den 22 oktober 2014 även via: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=5997451 .

Strategisamtal för nya allianser

”Kommunalrådet Cecilia Forss, som jobbat i den lokala partitoppen under de senaste tolv åren, drar sig tillbaka. Enligt uppgift ska Marta Obminska, som tidigare satt i riksdagen, ersätta henne.”

Upsala Nya Tidning – fredagen den 17 oktober 2014 på sid. 8.

Shekarabi gratuleras till ministerposten

”Politikerkollegor i länet gratulerar Knivstabon Ardalan Shekarabi blir civilminister i den nya regeringen.” ”Moderaterna Marta Obminska och Therez Olsson skriver också sina gratulationer på Twitter.”

Sveriges Radio P4 Uppland – fredagen den 3 oktober 2014 även via: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=5981924 

Så röstade upplänningarna i riksdagsvalet

”När det gäller riksdagsvalet så tappar moderaterna i länet ett mandat, preliminärt. Det skulle innebära att Marta Obminska från Uppsala förlorar sin riksdagsplats, som läget är under valnatten.”

Sveriges Radio P4 Uppland – måndagen den 15 september 2014 även via: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=5964674 

”Chockartat med Fredriks tal”

” – Det är lite chockartat med Fredriks tal om att han avgår redan i vår. Men de rödgröna är större, och då har han sagt att han ska avgå, säger Ulrika Karlsson, riksdagsledamot för Moderaterna.

Men hon tycker inte att partiet gjort ett katastrofval.

– Nu måste vi invänta att förhandlingar mellan Soocialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tar vid. Det ska bli intressant att se vad de vill göra, de har inte berättat det innan valet.

SD:s framgång tycker hon är otäck.

– Att ett främlingsfientligt parti blir tredje största måste vi ta på allvar och se vad vi som parti kan göra, säger hon.

Hon får medhåll av Marta Obminska, andranamn för Moderaterna i Uppsala.

– Att SD blir tredje största parti tar jag i princip lika hårt som att vi gått ner i opinionen.

Att nästan en av tre av Sverigedemokraternas nya väljare ser ut att ha röstat på Moderaterna i förra valet kan varken Ulrika Karlsson eller Marta Obminska kommentera just nu.”

Upsala Nya Tidning – måndagen den 15 september 2014 på: http://www.unt.se/val2014/chockartat-med-fredriks-tal-3360243.aspx 

Tylu Polaków nigdy wcześniej nie chciało rządzić w Szwecji

”Sukces zachęcił innych

Do kandydowania wielu z nich mógł zachęcić sukces dwóch Polek, Elizy Roszkowskiej-Oeberg oraz Marty Obminskiej, które zasiadają w szwedzkim parlamencie z ramienia rządzącej Szwecją Umiarkowanej Partii Koalicyjnej. Obie starają się o reelekcję i kierują swoją kampanię również do osób pochodzenia polskiego. – Przetłumaczyłam ulotkę na język polski, po polsku piszę na portalach społecznościowych – powiedziała Marta Obminska.”

TVN 24 – söndagen den 14 september 2014 på: http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/tylu-polakow-nigdy-wczesniej-nie-chcialo-rzadzic-w-szwecji,467921.html 

Här är frågorna våra riksdagspolitiker driver

”Marta Obminska, 1979, Uppsala.” ”Bakgrund: Jurist som arbetat på advokatbyrå. Tjänstledig politisk handläggare på Moderaternas riksdagskansli.

Riksdagsledamot sedan 2010 Motioner under mandatperioden:

30, varav 24 i eget namn.

Motioner i urval: Medlemskap i Nato, regelförenkling för företag, upplysning om kommunismens brott, graviditetsrelaterade besvär, kränkande särbehandling.”

Upsala Nya Tidning – lördagen den 13 september 2014 på sid. 8.

Szwecja: Rekordowa liczba Polaków kandyduje w wyborach

”Do kandydowania wielu z nich mógł zachęcić sukces dwóch Polek, Elizy Roszkowskiej-Oeberg oraz Marty Obminskiej, które zasiadają w szwedzkim parlamencie z ramienia rządzącej Szwecją Umiarkowanej Partii Koalicyjnej. Obie starają się o reelekcję i kierują swoją kampanię również do osób pochodzenia polskiego. – Przetłumaczyłam ulotkę na język polski, po polsku piszę na portalach społecznościowych – powiedziała Marta Obminska.”

Interia – fredagen den 12 september 2014 på: http://fakty.interia.pl/swiat/news-szwecja-rekordowa-liczba-polakow-kandyduje-w-wyborach,nId,1498559#utm_medium=frame&utm_campaign=wyrzucenie_z_ramki&utm_source=da.feedsportal.com .

M siktar på företagare med nybildat råd

”Rådet som består av M-representanter från länets samtliga kommuner presenterades på torsdagen av riksdagsledamot Marta Obminska, för dagen på besök i Tierp, tillsammans med den lokala partikollegan Lars-Göran Birkehorn Karlsen.” […] ”Med rådet som kontaktyta till företag hoppas M kunna fånga upp synpunkter från näringslivet om företagandets villkor och behov för att bilda opinion och utveckla den egna politiken – På lång sikt ska vi ha ett ännu bättre program för företagande, säger Marta Obminska.”

Upsala Nya Tidning – torsdagen den 4 september 2014 på: http://www.unt.se/val2014/m-siktar-pa-foretagare-med-nybildat-rad-3340011.aspx 

Moderater ska bli bättre på företagarfrågor

”Moderaterna har skapat ett företagarråd i Uppsala län, bland annat i Tierp och Älvkarleby kommun.” […] ”– Vi ska bli bättre på företagarfrågor inom partiet, vill se fler företag och sysslar också med opinionsbildning, säger riksdagsledamoten och juristen Marta Obminska. Hon har bildat Företagarrådet i länet ihop med företagaren och fritidspolitikern Monica Hedberg.”

Arbetarbladet – torsdagen den 4 september 2014 på: http://www.arbetarbladet.se/uppland/tierp/moderater-ska-bli-battre-pa-foretagarfragor 

Alla partier vill förbättra för företag

”Marta Obminska (M) är riksdagskandidat utan lokal anknytning till Håbo men fick stå till svars för Håbomoderaternas näringslivspolitik. Fler företag ger fler jobb vilket i sin tur ger pengar till mer välfärd, var hennes budskap. För det behövs bättre näringslivsklimat. – Det ska vara enklare att starta och driva företag, och det ska vara lönsamt. Mer valfrihet i omsorgen ger nya företag, framförde hon.”

Enköpings-Posten – fredagen den 5 september 2014 på sid.10 och på: http://www.eposten.se/tema/val14/article1633619.ece 

Bästa lärarna ska få 10 000 mer i månaden

”M:S VALPLATTFORM. Höjd grundlön för alla lärare i Uppsala kommun och 10 000 kronor mer i månaden till de allra bästa. Det är Moderaternas förslag för att locka fler lärare till skolan.” […] ”De andra toppnamnen på M-listan i kommunvalet, Marta Obminska och Therez Olsson, lyfte bland annat fram satsningar på förskolor och förbättrad kvalitet på Uppsalas parker.”

Upsala Nya Tidning – onsdagen den 27 augusti 2014 på sid. A7.

Uppländska riksdagsledamöter följer partilinjerna

”- Oftast grundar sig våra ställningstaganden i våra respektive ideologier, på partistämmobeslut eller lokala ställningstaganden, så det är sällan några överraskningar. De flesta har en röd tråd när det gäller politiken och vad vi brukar tycka och tänka”, säger Marta Obminska (M).

Sveriges Radio P4 Uppland – måndagen den 25 augusti 2014: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=5945840 

De som ställer upp i val tjänar mer än väljarna

”Marta Obminska som kandiderar för Moderaterna till riksdagen och Uppsala kommun tycker inte att siffrorna krockar med partiets profil som ett arbetarparti.

– Nej, det tycker jag faktiskt inte. Därför att det är just de som arbetar som har de högre inkomsterna. Ett arbetarparti betyder att vi jobbar för att fler ska komma ut i jobb.

Spelar det nån roll som du ser det?

– Ja, samtidigt är det så att bara för att man tjänar ganska bra nu så behöver man inte alltid ha haft en bra inkomst. Man kan ju haft erfarenhet av att ha haft det tufft, fast man inte har det nu, säger Marta Obminska (M).”

Sveriges Radio P4 Uppland – fredagen den 23 maj 2014 även via: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=5870427 

M-kandidater tjänar mest

”– Det viktiga är att vi kan företräda hela befolkningen och det tror jag faktiskt att vi kan, säger Marta Obminska i anslutning till undersökningen.”

Svenska Dagbladet – fredagen den 23 maj 2014 på: http://www.svd.se/nyheter/valet2014/moderater-tjanar-mest_3588918.svd 

Flest höginkomsttagare bland Moderaternas kandidater

”Marta Obminska, moderat riksdagsledamot i Uppsala, som tjänar över 400 000 kronor om året, kandiderar både till kommun och riksdag i höst.

– Det viktiga är att vi kan företräda hela befolkningen och det tror jag faktiskt att vi kan, säger Marta Obminska.

Spelar det här någon roll överhuvudtaget som du ser det?

– Ja. Samtidigt så tror jag att det är så att bara för att man tjänar ganska bra nu så behöver man inte alltid ha upplevt att man har haft god inkomst. Så det kan ju vara så att man har erfarenhet av att ha det tufft också, fast man inte har det just nu, säger Marta Obminska.”

Sveriges Radio – fredagen den 23 maj 2014 även via: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5870280 .

M: 1000 ungdomsjobb skulle försvinna med S politik

”I Uppsala skulle över 1000 jobb för unga försvinna om Socialdemokraternas förslag om höjda arbetsgivaravgifter för personer under 26 år skulle genomföras, hävdar Moderaterna.”

” – Vi vill berätta vad ett eventuellt maktskifte skulle innebära för jobben för ungdomar i Uppsala, säger Marta Obminska.

Vad skulle det innebära?

– I Uppsala kommun skulle 1114 jobb vara i fara, och i länet 1718 jobb. Och just ungdomsjobben är de allra viktigaste tycker vi.”

Sveriges Radio P4 Uppland – måndagen den 14 april 2014 via: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=5837176 

M-attacken mot S jobbpolitik

”Sämre service och färre personal skulle resultatet av en höjning av arbetsgivaravgiften för anställda yngre än 26 bli för Güntherska konditoriet i Uppsala.”

”– Det viktiga för oss är att ungdomar får riktiga jobb som en inkörsport till arbetslivet, sade Marta Obminska, även hon riksdagsledamot.”

Upsala Nya Tidning – tisdagen den 15 april 2014 på sid. A7 och på: http://www.unt.se/uppsala/m-attacken-mot-s-jobbpolitik-3098236.aspx 

Socialdemokraterna vill höja arbetsgivaravgiften för unga

”I och med det kommer över 1 700 jobb att försvinna i Uppsala län, menar Moderaterna.”

TV4 Uppsala – måndagen den 14 april 2014  via: http://www.tv4play.se/program/nyheterna-uppsala?video_id=2595002 (1 min och 16 sek in i sändningen)

Jurister mot toppen i politiken

”VALET 2014 De flesta partier är klara med sina listor till kommunvalet i höst. Två jurister har svingat sig upp till toppen sedan 2010: Hanna Mörck (V) och Marta Obminska (M).”

Upsala Nya Tidning – tisdagen den 18 februari 2014 på sid. 10 och på: http://www.unt.se/uppsala/jurister-mot-toppen-i-uppsalapolitiken-2921310.aspx 

Uppsala ska bygga 4 000 nya bostäder per år

”Den ambitionen går två ledande moderata politiker ut med på UNT debatt idag. ”

TV4Nyheterna Uppsala – måndagen den 10 juni 2013 exempelvis klockan 09:33 och på: http://www.tv4play.se/program/nyheterna-uppsala?video_id=2376718  (1:50 min in i programmet).

NGP ROZMAWIA Z MARTĄ OBMIŃSKĄ. Kocham pierogi!

”Marta Obmińska, orodziła się 1 sierpnia 1979 roku w Polsce. W 2010 roku wybrana została do Parlamentu jako reprezentantka Partii Moderata.”

Nowa gazeta polska – söndagen den 19 maj 2013, nr 10 på framsidan och sid. 7 och på: http://www.polonica.se/ngp303.pdf.

Polska i riksdagen

Intervju med Marta Obminska i polska TV Polonia.

TV Polonia, Polonia 24 – torsdagen den 2 maj 2013 klockan 22.00 och på: http://www.tvp.pl/polonia/polonia-24/wideo/02052013-2200/10717437 (13 minuter in i programmet).

Oppositionen vill granska bygglagen

”Elva uppdrag och utredningar är på gång. Dessutom tillsätts en kommitté med sikte på regionplanering i lagen. Det är ett helhetsgrepp som täcker även frågorna om snabbare och enklare bygglov, säger Marta Obminska, riksdagsledamot (M) från Uppsala, med plats i civilutskottet.”

Upsala Nya Tidning – fredagen den 8 mars 2013, sid. 12 och på: http://www.unt.se/uppsala/oppositionen-vill-granska-bygglagen-2312963.aspx

Nej till frihet att väljare utförare av hemsjukvård

”BAKSLAG. Valfrihet, närmare bestämt brukarnas möjlighet att välja vem som ska ge hemsjukvård, är i fokus i Bålsta. Socialnämnden avvisade nyss förslaget att införa LOV för hemsjukvård. Det tycker Moderaterna är tråkigt, både på lokal- och riksnivå.” Carina Lund ”var med de moderata riksdagsledamöterna Jessika Vilhelmsson och Marta Obminska på besök hos Grannvård i onsdags för att prata LOV och ta del av konceptet.”

Enköpings-Posten – fredagen den 1 mars 2013, sid. 10. 

Uppriktigt sagt om Jan Myrdals Leninpris 

”Som den uppmärksamme tidningsläsaren observerat har Jan Myrdals så kallade Leninpris om 100 000 kronor tilldelats författaren Maj Sjöwall som tydligen är stolt över att på detta sätt förknippas med Gulag-arkipelagens grundare. Påhittet kommenterades på gårdagens debattsida av Marta Obminska, riksdagsledamot (M).”

Upsala Nya Tidning – tisdagen den 19 februari 2013, sid. 4.

Alliansens riksdagsledamöter besökte Enköping

”Nyheter Riksdagsledamoten Mikael Oskarsson (kd) från Uppsala blev upprörd när han och övriga representanter från alliansen i Uppsala län besökte Enköping på måndagen. […] Det var riksdagsledamöterna Jessika Vilhelmsson, Per Bill och Marta Obminska från m, Ismail Kamil, fp, Solveig Zander, c och Mikael Oskarsson, kd som tillbringade dagen i Enköping.”

Ena-Håbo Tidningen – måndagen den 20 januari 2013 på: http://www.direktpress.se/enahabo/Artiklar/Artiklar/Alliansens-riksdagsledamoter-besokte-Enkoping/

Mycket skolk i fullmäktige

En av dem som har högst frånvaro är moderaten Marta Obminska. Hon har nyligen fått barn och har varit sjukskriven under graviditeten. Till vardags är hon riksdagsledamot, ett uppdrag hon nu är föräldraledig ifrån. Man borde kunna vara detsamma från fullmäktigeuppdraget, och från den fasta ersättningen, tycker hon.

Upsala Nya Tidning – onsdagen den 22 augusti 2012, sid. A6-7 och på: http://www.unt.se/uppsala/man-ska-vara-pa-plats-1822499.aspx

Upsala Nya Tidning – tisdagen den 21 augusti 2012, sid.  A6-7 och på: http://www.unt.se/uppsala/mycket-skolk-i-fullmaktige-1821375.aspx

Tunga politiker redo ge statsråd föräldraledigt

”Men riksdagsledamoten Marta Obminska (M) är kritisk till att ministrar – till skillnad från riksdagsledamöter – inte kan ta mamma- eller pappaledigt. Det gör det svårt för ”potentiella, ofta yngre, kandidater att anta uppdragen”, skriver hon i en motion. Att ändra regelverket skulle vara ”en vinst såväl för det enskilda statsrådet som för vårt demokratiska system i sin helhet”, anser Marta Obminska.”

Svenska Dagbladet – lördagen den 7 april 2012, sid. 6-7 (papperstidning) och på: http://blog.svd.se/politikdirekt/2012/04/tunga-politiker-redo-ge-statsrad-foraldraledigt/

Hedberg debuterar i riksdagen

”I dag åker moderate Gunnar Hedberg, som alldeles nyss avgick som kommunalråd i Uppsala efter 30 år i kommunalpolitikens toppskikt, till riksdagen. Han ska vikariera för föräldralediga Marta Obminska.”

Sveriges Radio Uppland – måndagen den 27 februari 2012: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=4986874

Pensionärslivet får vänta för Hedberg

”På måndag börjar Gunnar Hedberg [. . .] att vikariera som riksdagsledamot. Detta då en av de ordinarie riksdagsledamöterna från Uppsala län, Marta Obminska, ska gå på föräldraledighet.”

Upsala Nya Tidning – lördagen den 25 februari 2012, sid. 8 och på: http://www.unt.se/uppsala/pensionarslivet-far-vanta-for-hedberg-1676519.aspx

Jannes blogg: Pensionär till riksdagen – TV4 Uppsala

”Gunnar Hedberg […] I riksdagen blir han vikarie för den föräldralediga Marta Obminska fram till årsskiftet är det tänkt.”

http://jannesblogg.nyhetskanalen.se/2012/02/24/pensionar-till-riksdagen/

Jurister i riksdagen

”Marta Obminska, kom in i riksdagen 2010, sitter i EU-nämnden”

Dagens juridik – torsdagen den 26 januari 2012: http://www.dagensjuridik.se/2012/01/jurister-i-riksdagen

Graner eller Obminska efter Hedberg

”Blir det i stället så att någon tidigare kommunaktiv moderat kallas hem? I så fall ligger både Marta Obminska, numera riksdagsledamot, och Magnus G Graner, statssekreterare hos justitieminister Beatrice Ask, bra till.”

Upsala Nya Tidning, ledarloggen – onsdagen den 7 december 2011 på: http://www.unt.se/redaktionensbloggar/blogg.aspx?blogg=773 .

Jannes blogg: Moderat generationsskifte – TV4 Uppsala

”[…] Moderaterna har det lite motigt i sin föryngringsprocess, till en del eftersom en mellan- och ung generation sugits upp av rikspolitiken. T.ex. Magnus Graner som skulle kunnat vara kommunalråd ett tag nu, eller Marta Obminska som försvann till riksdagen… […]”

http://jannesblogg.nyhetskanalen.se/2011/12/07/moderat-generationsskifte/

Obminska (M) träffar föräldrar

”Förskolan står i fokus när riksdagsledamot Marta Obminska (M) besöker Östhammar på måndag.”

Upsala Nya Tidning – lördagen den 10 september 2011 och på: http://www.unt.se/osthammar/obminska-m-traffar-foraldrar-1452494.aspx.

Moderater besökte S:t Maria Alsike

KNIVSTA.

” Riksdagsledamöterna Jessika Vilhelmsson (M) och Marta Obminska (M)  besökte igår , måndag, Knivsta pastorats anläggning Sankta Maria Alsike.”

Upsala Nya Tidning – onsdagen den 18 maj 2011, sid 12 (papperstidning).

Orättvisor bland gravida utreds

”Att vara gravid och sjuk är ingen bra kombination. Det har visat sig vara lite av lotteri om man får sjukpenning eller ej. Men nu ska orättvisornas utredas för att vi ska få mer enhetliga regler.”

Jag är gravid – nr 02/2011, sid 48 och http://www.mixr.se/familj/orattvisor-bland-gravida-utreds

14 000 fler är sysselsatta

Uppsala län. Goda resultat av arbetslinjen, enligt Moderaterna

Tack vare ordning och reda i finanserna och en tydlig arbetslinje har Sverige klarat sig bättre än de flesta EU-länder. Det hävdar Moderaterna när de i veckan presenterar siffror över sysselsättningen i Uppsala län och andra delar av landet.”

Upsala Nya Tidning – torsdagen den 7 april 2011, sid 19 och en kortare version: http://www.unt.se/uppsala/m-okad-sysselsattning-i-lanet-1306630.aspx 

Veckans fråga

Ska EU ha gemensamma skatteregler för företagen?

”- Det är inte låg bolagsskatt som orsakat enskilda EU-länders budgetunderskott och ohållbara statsskulder. Problemet är dessa länders utgifter. De är för höga. Att gå mot en gemensam bolagsskatt är ett ingrepp i ett lands rätt att suveränt bestämma skattesatser på skattebaser.”

Riksdag & Departement – måndagen den 28 mars 2011 (papperstidning eller databas).

Moderater planerar 100-årsjubileum

Tierp. När moderaterna i Tierp hade årsmöte på måndagskvällen i Tierpsgården planerade partiet hur 100-årsfirandet av moderaternas bildande i Tierps kommun ska firas. […]

Deltagande på årsmötet såg tillbaka på en framgångsrik valrörelse. Framgången gjorde att moderaterna nu har fyra riksdagsledamöter i Uppsala län. En av dessa, Marta Obminska, besökte årsmötet och berättande om intryck från riksdagen.”

Upsala Nya Tidning – torsdagen den 17 mars 2011, sid 12 (papperstidning).

Moderaterna planerar för fest

Tierp.

”Per Davidsson blir kvar som ordförande för Moderaterna i Tierp ytterligare ett år och Sven Lokander blir kvar som vice ordförande. Det bestämde medlemmarna på årsmötet i måndags kväll. Under årsmötet avgick Per Bergsten efter många år i styrelsen och han ersattes av Christer Bolin.

Riksdagsledamoten Marta Obminska besökte årsmötet och berättade om sina första månader som nyvald riksdagskvinna. […]”

Arbetarbladet – onsdagen den 16 mars 2011.

http://arbetarbladet.se/nyheter/tierp/tierp/1.2854174-moderaterna-planerar-for-fest

6 procent jurister i riksdagen

”Hur många av våra folkvalda är juristutbildade? Svar: Sex procent. InfoTorg Juridik har kartlagt riksdagspartierna och Moderaterna har överlägset flest jurister. Socialdemokraterna uppger sig bara ha en jurist.”

InfoTorg Juridik – måndagen den 14 mars 2011.

http://www.infotorgjuridik.se/premium/mittijuridiken/article160725.ece

Småbarnsföräldrarna i riksdagen!

”47 av 349 ledamöter i riksdagen har barn under sex år. Mammor och pappor som själva står mitt upp i småbarnslivet och vet att sätta fokus på just dina frågor. Föräldrar & barn har kartlagt riksdagsföräldrarna. (…)” ”Hallå där, Marta!”

Föräldrar & barn – nr 3/2011, sid 61.

Facket har svårt att hantera mobbning

Mobbning på arbetsplatser är ett växande problem. Mellan 10 000 och 30 000 långtidssjukskrivningar kan bero på kränkande särbehandling på jobbet. Facket har ofta svårt att lösa problemen. Nu har regeringen engagerat sig i frågan på allvar och överväger en nationell handlingsplan.

Ingenjören – måndagen den 14 februari 2011.

http://www.ingenjoren.se/2011/02/facket-har-svart-att-hantera-mobbning/

Seminarium om kränkande särbehandling i arbetslivet – Mobbarna och rättvisan

Marta Obminska (M) anordnade onsdagen den 8 februari 2011 ett välbesökt seminarium om kränkade särbehandling i arbetslivet – Mobbarna och rättvisan. Seminariet sändes på SVT Kunskapskanalen och SVT2 fredagen den 11 februari 2011 klockan 10.00-12.00. Bland talarna återfanns journalisten Maciej Zaremba, arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) och Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster.

SVT Forum/Kunskapskanalen och SVT 2 – fredagen den 11 februari 2011 klockan 10.00-12.00 och tisdagen den 22 februari 2011 klockan 9.30-10.50 samt i ytterligare 1 år på SVT Play

http://svtplay.se/v/2323580/svt_forum/mobbarna_och_rattvisan

”Det är glädjande att så många nya företag har startats av kvinnor under projektets gång.”

Marta Obminska (M) om länsstyrelsens projekt ”Främja kvinnligt företagande” som pågått i länet under fyra år.

Tidningen 18 Minuter – tisdagen den 8 februari 2011, sid 3. Finns som blädderbar nätupplaga på

http://www.unt.se/18minuter/nyheter/

Hallå där Marta Obminska (M), […] som fått igenom en motion om graviditetsrelaterade besvär

Det måste göras en översyn av nuvarande system så att det blir mer rättvist. I dag är det många kvinnor som behöver vara hemma på grund av sina besvär som inte kan det. Dels spelar det in var man bor, dels är handläggarnas bedömningar godtyckliga.

Uppsalatidningen – torsdagen den 23 december 2010, sid 4. Finns som blädderbar nätupplaga på http://pdf.direktpress.se/flashpublisher/magazine/5961

Madeleine stöttade pappa kungen

”Värdparet var både glada och trevliga. Det var ju också roligt att kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine var där”

http://www.expressen.se/nyheter/1.2227467/kravet-pa-madeleine

Upplänningar tar plats i utskott

Moderaternas nya riksdagsledamot från Uppland, Marta Obminska, blir en av partiets ordinarie ledamöter i EU-nämnden. Marta Obminska är jurist och arbetade som Moderaternas Europapolitiska handläggare under Sveriges senaste ordförandeskap i EU.

Upsala Nya Tidning – papperstidningen fredagen den 15 oktober 2010, sid 8.

Första dagen på jobbet

Marta Obminska föddes med en missbildning på benen, man trodde att hon aldrig skulle kunna springa. I dag drabbas hon inte värre i vardagen än att hon inte kan ha högklackat, men erfarenheten har gjort henne särskilt intresserad av sjukvård och patienträttsliga frågor.

Upsala Nya Tidning – papperstidningen onsdagen den 6 oktober 2010, sid 6 + kortare version på http://www.unt.se/uppsala/nykomlingar-pa-plats-i-riksdagen-1065262.aspx

Hon tar plats i riksdagen

Vi måste underlätta kombinationen arbetsliv och föräldraskap, till exempel med mer flexibel förskola och morötter i form av jämställdhetsbonus till föräldrar som lever mer jämställt.

Tidningen 18 Minuter – onsdagen den 6 oktober 2010.

Här är länets riksdagsmän

Flera Uppländska gröngölingar flyger i och med valutslaget in i riksdagens bo på Helgeandsholmen i Stockholm. En av dem är moderaten Marta Obminska, 31 år, från Uppsala. – Det känns häftigt, men jag är ändå samma gamla Marta, säger hon.

Upsala Nya Tidning – papperstidningen fredagen den 24 september 2010, sid 8.

NY I RIKSDAGEN ”Jag brinner särskilt för EU som fredsprojekt” – Politikerbloggen – http://www.politikerbloggen.se/2010/10/18/38761/

Fyra nya uppländska ansikten till riksdagen – Sveriges Radio: Studio Uppland – http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3064&artikel=4039882

Analys: Nu blir det ännu mer moderat politik – Upsala Nya Tidning – http://www.unt.se/nyheter/nu-blir-det-annu-mer-moderat-politik-1048929-Default.aspx

Allianssamarbete på borgarblockets bekostnad – Sveriges Radio Ekot – http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4033119

Marta Obminska kan ta ett fjärde M-mandat för Uppsala län – TV4 Uppsala – http://www.tv4play.se/nyheter/lokala_nyheter/uppsala?videoId=1.1819751

Moderaterna ökade – andra borgerliga bakåt – Sveriges Radio Uppland – http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=4030818

Jannes blogg: Fyra moderater på Upplandsbänken – TV4 Uppsala – http://jannesblogg.nyhetskanalen.se/2010/09/19/fyra-moderater-pa-upplandsbanken/

Kvinnliga jurister – TV4 Uppsala – http://nyhetskanalen.se/1.1271317/2009/10/14/kvinnliga_jurister

Hedqvist lämnar riksdagen – Jannes blogg/TV4 Uppsala – http://jannesblogg.nyhetskanalen.se/2009/10/14/hedqvist-lamnar-riksdagen/

 

På polska

Szwecja: Polka w parlamencie wśród posłów partii rządzącej

Gazeta Wyborcza – http://wyborcza.pl/1,91446,8407034,Szwecja_Polka_w_parlamencie_wsrod_poslow_partii_rzadzacej.html

TVN24 – http://www.tvn24.pl/12691,1674518,0,1,polka-w-szwedzkim-parlamencie,wiadomosc.html

Dziennik.pl – http://kobieta.dziennik.pl/artykuly/302577,polka-poslanka-w-szwedzkim-parlamencie.html

Polskie Radio Chicago – http://www.polskieradio.com/news_det.aspx?id=71066&kat=61

Med flera